5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Erdemli'de klon elma üretimi gelişiyor

Klon Elma Üretimi Projesi kapsamında 2011 yılı için 300 bin adet klon elma anacı elde edileceği bildirildi.

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Mersin’in Erdemli İlçesi’nde kurulu Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen “Klon elma üretimi” projesi çalışmalarını yerinde inceledi.

Proje hakkında bilgi veren Enstitü Müdürü Şekip Keser, Klon Elma Üretimi Projesi kapsamında 7 dönümlük arazi üzerinde 35 bin adet elma anacı ile M9, M21, M26, M106, M111 türlerinin bulunduğunu belirterek, “ Buradan 2011 yılı için 300 bin adet kolon elma anacı üretilmesi beklenmektedir. Bu proje ile yurt dışından ithal edilen kolon elma anacını en aza indirme hedeflenmektedir. Ayrıca buradaki daldırma yöntemi ile fidan üretiminde kullanılacak anaçlardan 14 yıl boyunca verim alınabilecektir” dedi.

2008 yılında ithal edilen meyve anaç miktarının 22 milyon adet olduğuna ve bunun tahmini değerinin 44 milyon TL olduğuna dikkat çeken Ziraat Mühendisi Kamuran Önder, de “Burada üretilen anaçlar ve fidan türleri çiftçilerimize dağıtılacaktır. Daha önceleri bu anaçlar Yunanistan, Bulgaristan, İtalya ve Hollanda gibi ülkelerden ithal edilmekteydi. Bu anaçlar artık ülkemizde yetiştirilecek. Şunu da belirtmek isterim ki ülkemiz süs bitkisi, bağ ve meyve anacı ithalatına 1 milyon dolar ödemektedir. Burada projenin ne kadar değerli olduğu ortadadır” diye konuştu.

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy da bu tür projeleri önemsediklerini ve desteklediklerini belirterek, “ 32 bin TL değerinde ki projemiz İl Özel İdaremizin katkılarıyla hayata geçirilmiştir. Proje de asıl amaç para kazanmak değil, model oluşturmak ve öncü olmaktır. Bu ve buna benzer projeleri desteklemeye devam edeceğiz. Projeyi sağlıklı bir şekilde yürüten Enstitü çalışanlarımızı kutluyoruz” dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2009 Cumartesi 14:15:53
Güncelleme :25 Temmuz 2009 Cumartesi 14:34:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
bay_yerli IP: 85.97.68.xxx Tarih : 26.07.2009 18:56:08

TÜRKİYE TARIMDA ÖNCÜ BİR ÜLKE, FAKAT O ÜLKELERDEN ARAÇ İTHAL EDİYOSUNUZ! NE OLUYOR SİZE? TÜRKİYE GELİŞMİŞ BİR ÜLKE DEĞİL Mİ? TARIMDA GELİŞMİŞ BİR ÜLKE, TARIM ÜRÜNÜ İTHAL EDEMEZ! KENDİNİZ ÜRETİRSENİZ İYİ, ÇÜNKÜ BİZ DÜNYANIN EN BÜYÜK 20 EKONOMİSİNDEN BİRİYİZ!