4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Erdemli'de 'Kozalak Toplama Şöleni'

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, 10 yılda 100 milyar sedir tohumunu toprakla buluşturmayı hedeflediklerini ve bu noktada önemli bir mesafe alındığını ifade ederek, önümüzdeki dönemde her bir metreküplük sedirden bin dolarlık gelir elde edileceği bir sürece girileceğini, bu nedenle de mevcut sedir ormanlarının arttırılması gerektiğini söyledi.

Osman Kahveci, Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Toros köyünde oluşturulan sedir sahasında gerçekleştirilen 'Kozalak Toplama Şöleni'ne katıldı. Helikopterle köye gelen Kahveci, kalabalık bir orman köylüsü tarafından karşılandı.

Yaklaşık 250 köylü sıraya girerek, Kahveci ile tek tek tokalaştı. Kendisine gösterilen ilgiden memnun kalan Kahveci, Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe ve Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara ile protokol sırasına oturarak şöleni takip etti.

Orman Genel Müdürü Kahveci yaptığı konuşmada, 1969 yılında başlatılan sedir tohumu ekim çalışmalarının kendi deyimiyle bir çığ gibi büyüdüğünü ve artık ülke sınırlarını da aştığını vurgulayarak, bugün gelinen noktada sedir ağacının Lübnan gibi ülkelerin sadece bayrağında kaldığını ve söz konusu ülkelerde sedir ağaçlarından bahsedilemeyeceğini anlattı.

Kahveci, vatandaş-devlet işbirliğinin en güzel örneğinin ortaya konularak Toroslar'ın adeta bir sedir cenneti haline getirildiğini belirterek, bu durumunda Türkiye'nin övünç kaynağı olduğunun altını çizdi.

"10 YILDA 100 MİLYAR SEDİR TOHUMUNU TOPRAKLA BULUŞTURACAĞIZ"

Sedir ormanları ve bu kapsamda yapılan çalışmalar için yıllık ortalama 50 milyon TL'lik bir kaynağın kullanıldığı bilgisini veren Kahveci, Orman Genel Müdürlüğü olarak 10 yıllık zaman diliminde Toroslar'da 100 milyar sedir tohumunu toprakla buluşturma noktasında program hazırladıklarını hatırlattı.

Özellikle son 5 yılda bölgedeki sedir orman varlığının bir misli arttırıldığını vurgulayan Kahveci, bu yılki hedeflerinin de 11 milyar sedir tohumunun toprağa ekilmesi olduğunu dile getirdi. Gelecek hafta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katılacağı bir törenle orman köylüsü tarafından toplanan sedirlerin Toroslar'ın arka yüzünde kalan bölgelere ekileceğini ifade eden Kahveci, sedir ağaçlarının artık Toroslar ile özdeşleştiğinin altını çizdi.

Osman Kahveci, "Önümüzdeki dönemde her bir metreküplük sedirden bin dolara satacağımız bir sürece giriyoruz. Bu ormanlara sahip çıkılması, gelecekte bizi hem bölge olarak, hem de ülke olarak güçlü kılacak. Bunun yanında Toroslar, sedir ormanlarıyla birlikte ekonominin adeta lokomotifi olacak" dedi.

Bölgede geçmiş dönemlerde hayvan otlatılmasıyla ilgili çok ciddi sorun ve sıkıntıların yaşandığını, ancak bu durumun önüne geçilip mevcut ormanlık alanların çoğaltılmasıyla birlikte orman çiftçilerinin de gelirinin arttığına işaret eden Kahveci, Toroslar'ın tamamıyla yeşile büründürülmesinin teşkilat olarak en önemli hedefleri olduğunu ve bu hedefe de adım adım ilerlediklerini söyledi.

"MERSİN'DE 150 BİN HEKTARLIK SEDİR ORMANINA SAHİBİZ"

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara ise, bugün gelinen noktada dünyada en fazla sedir ağacının Türkiye'de olduğunu vurgulayarak, bu ağacın da gerek kerestesinin kalitesi, gerekse diğer faydaları nedeniyle uzun yıllardan bu yana tahribat gördüğünü ve düzensiz faydalanmalara maruz kaldığının altını çizdi. Gözükara, Türkiye'de en fazla sedir ormanının Mersin'de olduğu bilgisini vererek, özellikle son yıllarda yapılan çalışmalarla 90 bin hektarı karışık, 60 bin hektarı saf olmak üzere toplam 150 bin hektarlık bir sedir ormanına ulaşıldığını anlattı.

Planlı bir çalışmaya geçildiği 1960'lı yıllarından başından bu yana 26 bin hektarlık sahanın dikime tesis edildiğini ve bu sahalarda da 36 milyon adet sedir fidanı dikildiğini kaydeden Gözükara, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"1984 yılından bu yana 34 bin hektar saha karpelli sedir tohumu ekimiyle tesis edilmiş olup, bu sahalara 12 bin ton kozalaktan elde edilen 16 milyar adet kapelli sedir tohumu ekilmiştir. Neticede 60 bin hektar sahada genç sedir ormanı oluşturulmuştur. Mersin Orman Bölge Müdürlüğü olarak 2009 yılı karpelli sedir ekimi programı 6 bin 300 hektar olup, bu alanın 6 bin hektarında makineli toprak işlemesi yapılmıştır. Bu sahalara kullanılmak üzere 2 bin 500 ton sedir kozalağı toplandı."

Yapılan konuşmaların ardından Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe ve beraberindeki heyet, orman köylüleriyle birlikte sedir ağaçlarından kozalak topladı. Kahveci, burada orman köylüleriyle bir süre sohbet ettikten sonra kozalakların toplandığı sahada da incelemelerde bulundu. Kahveci, Toros köyündeki temaslarını tamamladıktan sonra helikopterle Kayseri'ye geçti.
 

İHA
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2009 Cumartesi 16:08:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?