2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Erdemli'de Sebze ve Meyve Festivali

Mersin'in Erdemli ilçesinde, Erdemli Ziraat Odası ile Harfilli Köyü Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği Geleneksel Yayla Köyleri Yaş Sebze ve Meyve Festivali'nin 4.’sü gerçekleştirildi.

Erdemli Kaymakamı İsmail Demirhan, katılımın yoğun olduğu festivalde yaptığı konuşmada, festivallerin birlik ve beraberlik içerisinde geçmesi gerektiğini vurgulayarak, "Yayla festivallerimizin amacı; köylülerimizin ve çiftçilerin eğlenmesi, güzel vakit geçirmesidir. Erdemli halkı çok çalışkandır. Bu insanlara hizmet etmek kutsal bir görevdir. Burada eğlenmek de bu insanlarımızın hakkıdır” dedi.

MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır da, kısıtlı tarım alanlarından çok yüksek rekolteler elde eden Erdemlili çiftçilerin çok çalışkan insanlar olduğunu belirterek, "Taşların üzerine torak taşıyarak tarım alanı oluşturan bu insanlara devletimiz tüm destekleri vermek mecburiyetindedir. Bölgeye yapılan teşvik ve destek projelerinden dolayı iktidar partisine teşekkür ediyorum. Fakat bunun yetmediğini de buradan belirtmek istiyorum” diye konuştu.

İlçede yaşanan sulama suyu problemlerinin bir an önce aşılması gerektiğini belirten Şandır, “Bölgeye büyük kapsamlı bir sulama barajının yapılması şarttır. Bu noktada MHP’ye düşen görevler ne ise iktidar partisi milletvekillerine bu konuda sonuna kadar destek veririz. Bu dağın taşın arasında vatandaşlarımız bu güzel meyveleri yetiştirebiliyor ve ülke ekonomisine sunuyorsa, biz devlet yöneticileri olarak bu topluma borçlu olduğumuzu hissedip yapılması gereken ne varsa yapmak mecburiyetindeyiz. Atalarımız bu toprakları kanlarını dökerek vatanlaştırdılar. Ama inanınız ki bu toprakları işlemek için döktüğünüz alın terleri o şehit kanları kadar değerlidir” şeklinde konuştu.

Erdemli'nin üretim potansiyelinin göz ardı edilemeyeceğini ifade eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise, şunları kaydetti:
"Erdemlili çiftçilerle birlikte olup da onur duymamak mümkün değil. 1 milyon ton civarında meyve ve sebze üreten ve Türkiye’nin medarı iftiharı olan Erdemli ilçemizde üretim yapan çiftçilerimizle ne kadar övünsek azdır. Elbette Türk çiftçisi olarak her şeyi güllük gülistanlık gördüğümüzü, her şeyin düzgün bir şekilde sevk ve idare edildiğini söylemek mümkün değil. Çiftçilerimiz kısıtlı imkanlarla ürettiği sebze ve meyvelerinin para etmesini istiyor. Bir yıl boyunca emeklerini ve sermayelerini ürünlerine yatıran çiftçilerimiz ürettikleri ürünlerden para kazanamazsa büyük bir hüsranla karşılaşarak bankalara olan borcunu nasıl ödeyeceğini kara kara düşünüyor. Bu durumun bir an önce önüne geçilmesi gerekir. Devletimizin tarım alanlarına muhakkak suretle yardımlarını bekliyoruz. Öncelikle mazotta ve gübrede indirime gidilmesi gerekir. Başka türlü üretim yapmamız mümkün değil. Çiftçimizin ekonomik kuruluşlara ihtiyacı vardır. Üretici birlikleri kurularak tarla ile manav arasında değişen 5-6 kat fiyat farkının aşılması lazım. Üreticinin ürettiği malı ilk elden tüketiciye iletebilmesiyle aradaki fiyat farkı aşılmalı ve tarım köylüsünün üzerinden haksız kazanç elde edenler yok edilmelidir.”
Konuşmaların ardından düzenlenen yarışmalarda; en iyi ürün yetiştiricisi ve domates güzeli seçimleri yapıldı.

En iyi domates yetiştiricisi dalında dereceye giren Nebi Gülktekin, Mustafa Ateş ve Duran Erbay’a ödüllerini protokol üyeleri takdim etti. Festival kapsamında düzenlenen domates güzeli seçiminde de birinciliği Billur Topal, ikinciliği Serpil Çatar ve üçüncülüğü ise Nazife Topal aldı. Dereceye giren domates güzellerine protokol üyeleri tarafından altın, para ve halı ödülleri verildi. Güzellik seçmelerinde basın güzeli seçilen Emine Yalçın’a ise emektar gazeteci Derviş Çömez yarım altın taktı.

Oğuz Yılmaz ve yerel sanatçıların söylediği şarkılarla coşan vatandaşlar, sahne içerisinde oynayarak hoş vakit geçirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2008 Pazartesi 13:28:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafa oğuz IP: 78.167.41.xxx Tarih : 19.08.2008 00:57:20

biz millet olarak akıllanmayız.daha geçen yıl domatesi salatalığı yola dökenler şimdi festival yapıp göbek atıyorlar.sponsor olan erdemli belediyesini sivri sinek istila etmiş,başkanın umrunda değil mihriban türküsünü söylüyor.kısacası böyle başa böyle traş