2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Erdemli'de zeytincilik yaygınlaşıyor

Erdemli İlçe Tarım Müdürü Berdan Tun, zeytinin önemli bir ekonomik üretim faaliyeti olarak giderek yaygınlaştığını söyledi.

Tun, yaptığı açıklamada, zeytinin geçmiş yıllarda üreticilerin bahçe kenarlarına kendi ihtiyaçları için diktiği bir bitki olarak göze çarptığını ifade ederek, "Zeytincilik günümüzde ticari anlamda, ekonomik anlamda önemli bir üretim faaliyeti haline gelmiştir. Bahçe tesisleri hızla artmış, üretimde buna bağlı olarak artış göstermiştir. Üretici kendisine ekonomik katkı sağlayan zeytini çok sevdi" dedi.

İlçe Tarım Müdürlüğünce geçen yıl üreticileri destek amacıyla 20 bin adet fidan dağıtıldığını belirten Tun, "2005 yılı rakamlarına göre ilçemizde 130 bin zeytin ağacı bulunurken, 2008'in son günlerinde bu rakamın 470 bin'i geçtiğini görüyoruz. Bugün 13 bin 429 dekar üretim sahasında yaklaşık olarak 130 bin ton üretim gerçekleşmekte ve bu üretim miktarı her geçen yıl biraz daha artacaktır" diye konuştu.

2008 sonunda yakalanan 470 bin zeytin ağacı sayısını, 2009'da 500 bin adede çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Tun, "Bu amaçla alternatif ürün olan zeytinciliğe yönelen çiftçilerimize destek oluyoruz. Kendilerine İlçe Tarım Müdürlüğüne başvurmaları halinde zeytin fidanı temin ediyoruz" dedi.

Tun, yeni dikim sezonunun ilk zeytinlerinin ise üreticilere dağıtılmaya başlandığını, dağıtılan Gemlik cinsi zeytinlerin yağlık ve sofralık olarak değerlendirilebileceğini kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2008 Pazartesi 15:57:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?