30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Eriğin kilosu 85 TL!

ERİĞİN KİLOSU 85 TL'DEN ALICI BULUYOR

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Göksu Vadisi köylerinde, örtü altı ürün ilk çıktığında piyasada kilosu 200 TL'den satılan eriğin fiyatı, sahile yakın kesimlerdeki bahçede hasadına başlanmasıyla 85 liradan satılmaya başlandı.

Atayurt halinde komisyonculuk yapan Yüksel Kaynar, üreticiden kilosu 85 TL'den aldıkları eriği İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlere göndereceklerini söyledi.

Silifke Erik Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Göktaş da, erik üretiminin Göksu Vadisi köyleri olan Keben başta olmak üzere Sabak, Bükdeğirmeni, Karakaya, Karahacılı, Evkafçiftliği, Kargıcak, İmambekirli, Ortaören ile Silifke'nin Kabasakallı mahallesi ve Atayurt, Atakent, Taşucu beldelerinde yapıldığını anlattı. Geçen ay örtü altında ilk hasadı yapılan eriğin kilosunun 200 TL'den satıldığını ifade eden Göktaş, sahile yakın kesimlerdeki açıkta eriğin hasadına başlanmasıyla şu an kilosunun 85 TL olduğunu belirtti.

Göksu vadisi köylerindeki hasadın bu ayın 15'inden sonra başlayacağını, ilçe genelindeki 700 dönüm araziden 6 bin ton arasında erik hasadının yapılacağını vurgulayan Göktaş, şu an fiyatların iyi olduğunu, sezonun bu fiyattan tamamlanması halinde üreticisini sevindireceğini söyledi.

Türkiye genelinde 15 bin ton erik üretiminin yapıldığına, yarıya yakının da Silifke'de üretildiğine dikkat çeken Göktaş, ilk turfanda eriğin Silifke'de hasat edildiğini ifade etti.

Türkiye'nin doğal ortamlarından bir tanesinin Göksu Vadisi köyleri olduğunu açıklayan Göktaş, şöyle konuştu: "Göksu Vadisi köylerinin en önemli özelliği iklimler içerisinde mikro klima özelliğe sahip olmasıdır. Mikro klima özelliğinden dolayı burada yetişen ürünlerin ayrı bir damak zevki ve görünümü var. Buranın en önemli özelliklerinden bir tanesi de meyve turfandacılığı. Türkiye'nin ilk turfanda can eriği Silifke'nin Göksu vadisi köylerinde çıkmakta ve Silifke'de üretimi yapılan eriğin yüzde 70 potansiyeli Keben ve Sabak köylerini kapsamaktadır."

İHA
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2011 Salı 10:00:03
Güncelleme :5 Nisan 2011 Salı 10:13:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?