30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Erik ağaçları çiçek açtı

SİLİFKE'DE ERİK AĞAÇLARI ÇİÇEK AÇTI

Soğuk hava ve kar yağışı ülkenin büyük bir bölümünü etkisi altına alırken, Mersin'in Silifke ilçesinde erik ağaçları çiçek açtı.

Türkiye'nin ilk turfanda eriğinin çıktığı Silifke'nin Keben köyünde Ömer Faruk Ay tarafından örtü altına alınan 1 dönümlük erik bahçesindeki ağaçlar çiçek açtı. Çiçeklerin meyveye dönüşmesi aşamasındaki döllenme ise yine sera içerisine konan kovanlardaki arılarla sağlanıyor.

Silifke Erik Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Göktaş, örtü altındaki erik bahçesinde yaptığı incelemenin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde kar yağışı nedeniyle her yer beyaza bürünürken Silifke'de eriklerin çiçek açmasıyla sanki bahar havasının yaşandığını söyledi.

Göksu Vadisi köylerinde sekiz dönümlük erik bahçesinin örtü altına alındığını ve yaklaşık 10 ton erik hasadının yapılmasının hedeflendiğini ifade eden Göktaş, "Açık alanda ilk erik hasadı Nisan ayında yapılıyor. Örtü altına alınan bahçelerde Mart ayının ilk haftasında hasat yapabiliyoruz. Erken hasat yapıldığı için de fiyatlar yüksek oluyor. Bu yıl da ilk hasadını yapacağımız eriğin kilosunu 200 TL'den satmayı hedefliyoruz" dedi.

Göksu Vadisi köylerinden Keben başta olmak üzere Sabak, Bükdeğirmeni, Karakaya, Evkafçiftliği, Kargıcak, İmambekirli, Karahacılı, Ortaören ile Silifke'nin Kabasakallı mahallesi ve Atayurt, Atakent, Taşucu beldelerinde erik üretiminin yapıldığını, bu yıl 800 dönüm araziden yaklaşık 8 bin ton erik hasat etmeyi beklediklerini vurgulayan Göktaş, Göksu vadisinin mikroklima özelliği nedeniyle Türkiye'de ilk turfanda eriğinin hasadının da Silifke'de yapıldığını söyledi.

Üreticilere tavsiyelerde bulunan Göktaş, "Önemli olan çok alandan çok verim almak değil az alandan çok verim almaktır. Bunun da yolu gelişen teknolojiyi değerlendirmekten geçer. Bu bakımdan bütün çiftçilerimizin tarım fuarlarına ve bilgilendirici seminerlere katılmasını tavsiye ediyorum" diye konuştu.

Silifke eriğinin görünümü ve lezzeti ile tüketici tarafından talep edildiğini vurgulayan Göktaş, eriğin getirisi dolayısıyla ilginin sürekli arttığını ve üretim alanının da buna bağlı olarak genişlediğini kaydetti.

Türkiye genelinde yıllık 15 bin ton erik üretimi gerçekleştirildiğine dikkat çeken Göktaş, bunun 8 bin tonunun Silifke'den hasat edilmesinin sevindirici olduğunu söyledi.

Üretici Ömer Faruk Ay da, üç yıldır örtü altında erik üretimi yaptığını belirtti. Birliğin yaptığı eğitim seminerleri sayesinde bilinçli bir üretim yaptıklarını vurgulayan Ay, örtü altında az üretim olmasına karşın fiyatların yüksek olması nedeniyle de getirisinin de o oranda fazla olduğunu ve iyi para kazandıkları için de mutlu olduklarını anlattı.

Öte yandan bu yıl ilk defa sahile yakın kesimlerde havaların sıcak gitmesi nedeniyle Ocak ayının başında yetişen yaklaşık 20 kilo erik, kilosu 200 liradan İstanbul'a gönderilmişti.

SİLİFKE'DE ERİK AĞAÇLARI ÇİÇEK AÇTI
SİLİFKE'DE ERİK AĞAÇLARI ÇİÇEK AÇTI
İHA
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2011 Perşembe 09:40:02
Güncelleme :3 Şubat 2011 Perşembe 11:17:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?