2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Erken uyarı sistemi uygulanıyor

Erdemli Turunçgil Üreticileri Birliği (ERTUB) Başkanı Cemalettin Kurt, turunçgil zararlılarına karşı ekonomik mücadele için SMS destekli erken uyarı sistemin uygulanmaya başlandığını bildirdi.

Birlik olarak üyelerinin turunçgil bahçelerindeki zirai sürecin tamamını kontrol etmeye başladıklarını belirten Kurt, "Bunların içerisinde en önemlisi hastalık ve zararlılarla mücadeledir. Bu mücadeleyi tekniğine uygun bir şekilde yapabilmek adına ve üreticilerimizin daha az kimyasal ve pestisit kullanımını sağlayıp daha kaliteli ürün elde etmek adına kısa mesaj sistemiyle çalışan 'Erken Uyarı Sistemi' de dediğimiz hastalık tespit yöntemini uygulamaya başladık. Uyulama için mühendis ekibimiz üyelerimizin bahçelerini tek tek dolaşıyor" dedi.

Uygulamanın ERTUB'a özel bir çalışma olduğunu ifade eden Kurt, "Turunçgil hastalıklarıyla ilgili tuzaklar oluşturuyoruz. Tuzaklar üzerindeki skalalar mühendis ekibimiz tarafından periyodik olarak bir optik okuyucuyla taranıyor. Skalala üzerindeki birim alandaki hastalıklı sayısını internet aracılığıyla ana merkezimize gönderiyor. Ana merkezimizdeki o hastalıkla ilgili ekonomik zarar eşiğine gelinip gelinmediği mukayese ediyor. Mücadele eşiğine gelinmiş ise kayıtlı olan üreticilerimizin cep telefonlarına kısa mesaj sistemiyle hastalıkla ilgili mücadelenin gerekliliği, aktif maddesi, aktif maddenin kullanım şeklini tarif ediyoruz. Bu şekilde üreticilerimiz hem daha az masraf ediyor, hem de çevreye duyarlı oluyorlar" diye konuştu.

Kurt, çalışmalar neticesinde Erdemli Turunçgil Üreticileri Birliği'nin kontrolündeki bahçelerden tüketici ve tüccarların gönül rahatlığıyla ürün alabileceklerini, ürün güvenirliliği açısından bütün kayıtlı üyelerine kefil olduklarını kaydetti.

Yapılan çalışmayla teknik bilgiler veren Ziraat Mühendisi Aysun Seçkin de, zararlılar için kurdukları tuzakları belirli aralıklarla kontrol ettiklerini belirterek, "Zararlının tuzaklarda belli bir popülasyon yoğunluğuna ulaşıp ulaşmadıklarını kontrol ediyoruz. İlaçlama vakti gelince de doğru zamanda, doğru dozda ve doğru ilacı kullanarak nokta atışı yapıyoruz. Bu çalışma sayesinde daha sağlıklı ürünler yetiştiriliyor" dedi.

 

İHA
Yayın Tarihi : 25 Mart 2008 Salı 14:12:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?