4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Ertuğrul Şehitleri törenle anılacak

ERTUĞRUL ŞEHİTLERİ MERSİN'DE TÖRENLE ANILACAK

Ertuğrul Şehitleri'nin 120. anma törenine Mersin ev sahipliği yapacak. Etkinlikler kapsamında 3 Japon donanma gemisi ile 700 donanma askeri ve 300 Japon'un Mersin'e geleceği bildirilirken, 'Ertuğrul Fırkateyni: Japonya'da Bir Türk Gemisi' adlı sergi de meraklısının beğenisine sunulacak.

İkinci Abdülhamid tarafından 1889 yılında 'iyi niyet elçisi' olarak 630 denizciyle Japonya'ya gönderilen Ertuğrul Fırkateyni'nin dönüş yolunda yakalandığı fırtınada parçalanarak, 550 gemicinin şehit düşmesinin 120. yıldönümü, Mersin'de düzenlenecek törenlerle anılacak. Anma töreniyle ilgili olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ile birlikte Valilik Toplantı Salonu'nda ortak bir toplantı düzenleyen Vali Hasan Güzeloğlu, etkinlik programı hakkında açıklamalarda bulundu. Ertuğrul Fırkateyni'nin

hüzün öyküsüyle başlayan Türk-Japon dostluğunun 120. yılına girdiğini kaydeden Güzeloğlu, halklar arasındaki dostluk ilişkilerinin çok güçlü bir şekilde geliştiğini anlattı. Anma etkinliklerinin iki ülke arasında bugüne kadar yapılan en büyük ve en önemli organizasyon olacağını vurgulayan Güzeloğlu, "Organizasyon, Türk-Japon dostluğuna önemli bir katkı sunacağı gibi Mersin'in Japonya ve dünyaya tanıtımında da önemli bir misyon üstlenecek. Bu kapsamda da Japonya'dan 3 savaş gemisi ve 700'ü aşkın

Japon donanmasına bağlı asker geliyor. Bunun yanında 300 Japon da kendi imkanlarıyla bu törenleri izlemek için kente gelecek" dedi.

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Nobuaki Tanaka'nın yanı sıra Kushimato ile Wakayama valileriyle birlikte belediye başkanlarının da anma törenlerine katılmak için Mersin'e geleceğini belirten Vali Güzeloğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katılımcılar arasında yer alacağını söyledi.

Vali Güzeloğlu, 3 gün sürecek etkinliklerde Atatürk Parkı içindeki Refah Şehitleri Anıtı önünde tören yapılacağını, bunun yanında Türk ve Japon konukların katılımıyla merkez ilçe Yenişehir'deki Kushimato Sokağı'nda 'Dostluk Yürüyüşü' yapılacağı bilgisini verdi. Aynı zamanda dünyada bir ilke imza atılacağına dikkat çeken Güzeloğlu, Kongre ve Sergi Sarayı'nda 2 Eylül Perşembe günü ziyarete açılacak olan 'Ertuğrul Fırkateyni: Japonya'da Bir Türk Gemisi' adlı sergide söz konusu fırkateynin batığından

çıkartılan parçaların yanı sıra, o dönemi anlatan belge ve görsellere yer verileceğini belirtti.

Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Japonya'nın Kushimato kentinin 'kardeş şehir' olduğunu hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ise, anma etkinliklerinin iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerini en üst noktaya taşıyacağına inandığını dile getirdi. Etkinliğin aynı zamanda Mersin'in tanıtımı konusunda önemli bir misyon taşıyacağını vurgulayan Özcan, kente gelecek olan Japon konukları en iyi şekilde ağırlamak istediklerini, bununla ilgili gerekli çalışma ve hazırlıkların sürdürüldüğünü söyledi.

Özcan, "Ev sahipliği görevini en iyi şekilde yerine getirip, Mersin'i başta Japonya olmak üzere Avrupa'ya tanıtmak istiyoruz" diye konuştu.

ERTUĞRUL ŞEHİTLERİ MERSİN'DE TÖRENLE ANILACAK
İHA
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2010 Cuma 13:11:00
Güncelleme :27 Ağustos 2010 Cuma 13:38:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?