2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Eski kuyular faaliyete geçiriliyor

Biri Çavuşlu Mezarlığının güneyinde diğeri ise Gimem Sitesinin batısında bulunan iki kuyu yapılan çalışmalardan sonra aktif hale getirildi. Şehir suyunun yaygın olmadığı 1980’li yılların başında Çavuşlu(Eski Çavuşlu köyü iken)’nun içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılayan Çavuşlu Mezarlığı yanındaki kuyuda DSİ(Devlet Su İşleri) Bölge Müdürlüğü ile koordineli bir çalışma ortaya koyan Toroslar Belediyesi kuyunun debisi ve rezervini ölçtürdü. Yapılan tetkiklerin sonucunda kuyudan 35 litre/saniye su elde eden Toroslar Belediyesi, kuyuyu faaliyete geçirerek bölge halkının kullanımına sundu. Söz konusu su ile; Çavuşlu Mezarlığının üst kısımlarında, Çöp Depolama alanının kuzeyinde bulunan bin 500 dönümlük kıraç arazi suya kavuştu. Çavuşlu halkı suya kavuşan bin 500 dönümlük arazide tarım yapacak.

Ayrıca Gimem’in batısında bulunan Anneler derneği ormanı ile Gimem içindeki parkın sulama suyu ihtiyacının giderilmesi için atıl durumdaki mevcut kuyuya; Elektrik panosu, motopomp, hidrofor sistemi yapılarak faaliyete geçirildi.

Konuya ilgili olarak bir açıklamada bulunan Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, faaliyete geçen kuyu ile birlikte Çavuşlu Mahallesi sakinlerinin bin 500 dönümlük arazisinin suya kavuşacağını bunun sonucunda gerek halkın tarım yapmak suretiyle ekonomiye katkı sağlama imkanı olacağını gerekse de işsizliğin hat safhada olduğu kentimizde bu soruna da eğilinmiş olacağını söyledi.

Başkan Tuna şöyle devam etti; “Çavuşlu deresinin üzerinde bulunan ve eski Çavuşlu’nun içme suyu ihtiyacını karşılayan kuyuda bir çalışma yaptık. Onun bin 500 metre üzerinde bulunan ve vatandaşa ait yaklaşık 100 ailenin faydalanabileceği bin 500 dönümlük bu araziyi sulama yönünde proje geliştiriyoruz. Bununla ilgili Adana Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürlüğü ile yapmış olduğumuz temaslar neticesinde suyun demisini ölçtürdük. Şu anda kuyuda yaklaşık saniyede 35 litrelik su var. Orada oluşacak bir kooparatif bünyesinde Toroslar Belediyesi olarak ta yaklaşık 100 ailenin geçimini temin edecek bir arazi demektir bu. İnşallah arazide seracılık, çiçekçilik, organik tarım diye ifade edilen hormonsuz tarımın yapılması yönünde vatandaşların böyle bir girişimi oldu. Bizde Toroslar Belediyesi olarak bu projeye katkı sağlıyor, işin önderliğini ve lokomotifliğini yapıyoruz. Yine Gimem Sitesinin yanında bulunan kuyu atıl durumdayken 25 dönümlük bu ağaçlandırma sahasını inşallah sulayacağız. Aynı şekilde Gimem içerisinde bulunan orta refujlardaki ve bloklar önündeki ağaçların, yeşil bitkilerin sulanması noktasında atıl olan kuyuyu hareketlendirerek çalışır duruma getirdik. Bundan sonra bu Bölge’ye güzel yapı içerisinde yeşile bürünmüş bir kent olan Gimem’i ortaya koyacağız.”

Kenthaber
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2004 Çarşamba 15:45:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?