3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

'Eskisi gibi rekorlar kıramayacağız'

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin önümüzdeki süreçte 100 milyar dolarlık bir ihracat yaparak yoluna devam edeceğini belirterek, "Önemli olan diğer ülkelerden daha hızlı koşmak, eskisi gibi rekorlar kıramayacağız ama diğer ülkeleri geçip birinci ya da ikinci olacağız" dedi.

Bakan Tüzmen, 'Kurban Bayramı' dolayısıyla Mersin'de valilik tarafından organize edilen 'Bayramlaşma Töreni'ne katıldı. Mersin Kültür Merkezi Şeref Salonu'nda gerçekleştirilen törene Tüzmen'in yanı sıra; Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, AK Parti Mersin milletvekilleri Ömer İnan ve Ali Er, MHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, CHP Mersin milletvekilleri İsa Gök, Vahap Seçer, Ali Oksal ve Ali Rıza Öztürk, kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Burada gazetecilerin, son yapılan ve ekonomiyle ilgili gelişmelerin ele alındığı Bakanlar Kurulu Toplantısı'na ilişkin sorulara yanıt vermekten kaçınan Tüzmen, 6 yıldan bu yana bakanlık görevinde bulunduğunu ve bugüne kadar da dar bir çerçevede yapılan toplantılarla ilgili olarak açıklamalarda bulunmadığını, bulunmasının da doğru olmayacağını kaydetti.

Tüzmen, "İçerde konuşulanlar içeride kalır. Tabi ki şunu söylemekte yarar var; güzel bir şekilde önümüzdeki dönemin programlaması yapılıp, stratejisi de -belirlenmiştir. Bununla ilgili olarak zaten Sayın Başbakanımız gerekli açıklamaları yaptı. Şu aşamada benim yapılan açıklamalara ilave edecek bir şeyim de yok. Rahat olun ve bayramını güzel geçirin. Biz çalışıyoruz ve doğal olarak hak edenler de bayramını güzel bir şekilde geçirsinler" dedi.

IMF ile kredi anlaşması konusunda bir süre önce başlatılan çalışmaların devam ettiğine işaret eden Bakan Tüzmen, bu konuda da gerekli açıklamaların yine Başbakan Erdoğan tarafından yapıldığını hatırlattı. Başta ekonomi olmak üzere diğer konularla ilgili tüm çalışmaların basının ve doğal olarak da kamuoyunun önünde yaptıklarını kaydeden Tüzmen, bu noktada da gereken açıklamaların ilgili merciiler tarafından yapıldığını hatırlattı.

Dünya ölçeğinde yaşanan ekonomik krizle ilgili sorulara da yanıt veren Kürşad Tüzmen, krizle birlikte Türkiye'de de piyasalarda belirli bir daralmanın söz konusu olduğunu ifade ederek, bu daralmaların etkilerinin önümüzdeki süreçte nasıl olabileceğini daha önce açıkladıklarını, ancak 2009 tahminlerine göre de hem ihracatta, hem de ithalatta bir daralma yaşanacağı dile getirdi.

Tüzmen, "Şu anki hesaplamalarımıza göre ihracatta yüzde 15 ile yüzde 17 arasında, ithalatta da yüzde 25 ile yüzde 27 arasında bir azalma bekliyoruz. Ama bununla birlikte ihracatın, ithalatı karşılama oranı daha yüksek olacak. Kendi ürettiğimiz malı yine kendimizin tükettiği bir döneme başlıyoruz. Bu durumu sık sık gündeme getiriyorum. Bugüne kadar görüşmüş olduğumuz ihracatçılarımız, kur oranlarından oldukça memnun olduklarını dile getirdi. Ama istiyorlar ki, kur bu şekilde devam etsin ve hazırlıklarını da yapsınlar. Çünkü bu aşağı yukarı çıkışlarda çeşitli sıkıntılarla karşılaştılar" diye konuştu.

Kur oranlarının 1.70'ten, 1.60 seviyesine düştüğü dönemle birlikte oranın 1.20 seviyesine düşüp, yıkıcı etkisini de firmaların nakit tablosu üzerinde gösterdiğini ve bu dönemin artık tersine döndüğünü söyleyen Bakan Tüzmen, bunun yanında da Türkiye'nin ithalat baskısının azalacağı bir döneme girdiğini, ciddi bir ithalat patlaması yaşanan dönemlerin de artık geride kaldığını anlattı.

Kürşad Tüzmen, "Bundan sonraki süreçte kendi ihtiyacımızın fazlasını ihraç edeceğiz, kendi ara mallarımızı dışardan gelen ara malların yerine ikame edeceğiz. Bu şekilde de daha fazla katma değer ülkemizde kalacağı bir döneme giriyoruz. Burada önemli olan diğer ülkelerden daha hızlı koşmak. Eskisi gibi rekorlar kıramayacağız ama diğer ülkeleri geçip birinci ya da ikinci olacağız. 100 milyar doların üzerinde bir ihracatı da önümüzde dönemde gerçekleştirerek yolumuza devam edeceğiz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2008 Salı 15:27:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?