5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Eşler arasında mal paylaşım sorunu

Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) Dönem Sözcüsü Harika Levent, eşler arasındaki mal varlığı paylaşımı sorununu düzenleyen Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddelerinde uygulanacak mal rejimi hükmünün eşitlik ilkesine aykırı olduğunu iddia etti.


Eşler arasında mal ayrılığı rejiminin eşitlik ilkesini zedelediğini, bu kapsamda da 1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren yeni 'Türk Medeni Kanunu' ile en köklü değişikliklerin mal rejiminde yapıldığını hatırlatan Harika Levent, ancak söz konusu kanununun 10. maddesinde yapılan düzenlemelerle de Medeni Yasa döneminde başlayıp devam eden evlilikler açısından, uygulanacak mal rejimi konusunda ortaya eşitliğe aykırı bir durum çıktığını savundu. Levent, "Türk Medeni Kanunu'nun yürürlüğüne ilişkin 4722 sayılı
yasanın bu hükmünün mevcut haliyle uygulanması 1926 tarihli 'Medeni Yasa' döneminde mal rejimi nedeniyle eşler arasında oluşan kadın-erkek eşitsizliğinin devam etmesine neden olmaktadır" dedi.


Söz konusu durumun da kadınlar arasında yeni evli, eski evli ayrımını ortaya koyduğunu ifade eden Levent, aynı evlilik birliği içerisinde eşlere yasal mal rejimi olarak 2002 tarihine kadar mal ayrılığı rejimi, 2002 tarihinden sonrası için edinilmiş mallara katılma rejimi olmak üzere iki ayrı mal rejiminin uygulandığını anlattı. Harika Levent, "Eşlerin evlilik birliği içerisinde edinilen mallarının 2002 öncesi edinilenler, 2002 sonrası edinilenler olarak ayrılmasına yol açmakta, zaten güç olan mal rejimi
tasfiyesini, tamamen işin içinden çıkılmaz bir hale getirmektedir. Eşlerin, birbirlerine yaptıkları maddi katkı karşılığı alacakları, 2002 öncesi de dikkate alınmasına rağmen emek karşılığı katkı sadece 2002 sonrasında değer kazanmaktadır. Evlilik süresince devam etmesine rağmen, kadının aile birliğine olan emek karşılığı katkısı 2002 öncesi yok sayılmaktadır" diye konuştu.

Söz konusu hükümlerin Anayasa'nın 10. maddesiyle birlikte 41. maddesinde yer alan hükümlere de aykırı olduğunu ileri süren Levent, bunun yanında hükmün aynı zamanda da Kadınlara Karşı Her Türlü Ayırımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi'nin ilgili maddelerinde yer alan hükümlere de aykırılık içerdiğini söyledi. Levent, kanundaki gerekli düzenlemelerin acilen yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

İha
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2009 Cumartesi 18:32:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?