2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Esnaf umduğunu bulamadı

Mersin Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (MESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, esnafın bayramda umduğunu bulamadığını, işlem hacminin de geçen yıla göre yüzde 50'lik bir düşüş gösterdiğini söyledi.

Dinçer, yaptığı açıklamada, esnaf açısından 9 günlük Kurban Bayramı tatilinin oldukça sıkıntılı geçtiğini ifade ederek, "Esnaf kesimi, dört gözle bayram arifelerini ve özel günleri bekler. Ama bu bayramda esnaf aradığını bulamadı. Neden derseniz? Yerel yönetimler işi öyle bir hale getirmiş ki, sabit esnaf bir kenarda kalmış seyyar satıcılar bütün yolları doldurmuş. Bir bakıma göz yumulmuş. Hal böyle olunca da esnaf ile seyyar arasında haksız rekabet ortaya çıktı" dedi.

Esnaf kesiminin başta kira ve vergi olmak üzere personel maaşıyla birlikte elektrik, su gibi masrafları karşıladığını, ancak seyyar satıcıların hiçbir vergi ya da kira ödemeksizin dilediği gibi satış yaptığına işaret eden Dinçer, bu durumun da sabit esnafın elindeki malı satabilmek için fiyat indirimine gitmeye zorladığını, bunun da haksız rekabete neden olduğunu ifade etti. Dinçer, seyyar satıcıların da günlük nafakalarını çıkartarak ailelerinin geçimini sağlaması gerektiğini, ancak bunun için belirli bir düzenleme yapılarak kimsenin kimseyi zarara uğratmadığı bir ortamın oluşturulması gerektiğini söyledi. Seyyar satıcıların tek bir noktada ve bir arada toplanabileceğini ancak bunun her bayram olduğu gibi Kurban Bayramı'nda da yapılmadığını söyleyen Dinçer, "Esnaf, bu bayramda umduğunu bulamadı. Kent genelindeki tüm esnaf kesimi, bayram arifesinde dükkanlarını uzun süre açık tutmasına rağmen aradığını bulamadı. Yani esnaf bayramda da umduğunun 3'te 1'i oranında bile satış yapamadı" diye konuştu.

Kurban Bayramı'ndaki işlem hacminin geçen yıla göre yüzde 50'lik bir düşüş gösterdiğini kaydeden Dinçer, her ne kadar birkaç sektörde geçici bir hareketlilik yaşansa da bunun genele yansımadığının altını çizdi. Dinçer, söz konusu düşüşün çok büyük bir rakamı ifade ettiğini ifade ederek, birçok sektörde faaliyet gösteren işletmelerin artık kapanma noktasına geldiğini, bu durumda kent merkezinde yer alan büyük alışveriş merkezlerinin de etkili olduğunu anlattı.
Talat Dinçer, 2008 yılının sonu itibariyle kepenk indiren esnaf sayısında çok ciddi bir artış beklediklerine işaret ederek, 2008 yılı Aralık ayı itibariyle Mersin'de 5 bin 190 işyeri açılırken, buna karşılık 3 bin 250 esnafın kepenk kapattığını, yüzde 60 olan bu oranın da bir önceki yılda yüzde 50 olduğunu hatırlattı. Dünya ölçeğinde yaşanan ekonomik krizle birlikte Türkiye'de de bir belirsizlik ortamının yaşandığını kaydeden Dinçer, 2009 yılında işletmesini kapatan esnaf sayısında patlama beklediklerini, bunun da ekonomik ve sosyal açıdan birçok ciddi sorunu beraberinde getireceğini vurguladı.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2008 Pazartesi 19:09:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?