5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Esnaftan krize karş tedbir

Mersin Esnaf Kefalet Kooperatifi, dünyada yaşanan ekonomik kriz nedeniyle kooperatif üyelerine kullandırılan faiz oranını yüzde 14.5'ten yüzde 12'ye indirirken, borcu olanlara da ana parayı defaten ödemeleri halinde 48 aya kadar taksitlendirme yapıyor.

Mersin Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Sabit Yelkovan, genel kurulda yaptığı konuşmada, dünya ölçeğinde yaşanan ve Türkiye'yi de etkileyen global krize dikkat çekerek, krizin ülke ekonomisinin altyapısını oluşturulan esnafı derinden sarstığını söyledi. Kooperatif olarak kendilerinin de mali krizden olumsuz etkilendiklerini anlatan Yelkovan, krizin etkilerinin en aza indirilmesi noktasında bir dizi önlem aldıklarını kaydetti.

Takip de borcu olan kooperatif ortaklarının, ana parayı defaten ödemeleri halinde geriye kalan borç için 48 aya kadar taksitlendirme yapılacağına işaret eden Yelkovan, "Bunun yanında kredi faiz oranlarını yüzde 14.5'ten yüzde 12'ye indirdik. Bilindiği gibi kooperatif temerrüt faiz oranı Halk Bankası Genel Müdürlüğü tarafından belirleniyor. Şu anda yıllık faiz oranı yüzde 48. Kooperatif olarak toplam 6 bankayla anlaşarak kooperatifimize post makinesi kurdurduk. Böylece takipteki ortaklarımızın yıllık azami yüzde 23 faizle borçlarını 12 aya bölebilmelerini sağladık. Kooperatif
masrafı yüzde 3 iken, bu oranı yüzde 2'ye düşürdük" dedi.

Kooperatif ortaklarının söz konusu girişimlerin ardından gerekli hassasiyeti göstererek borçlarını en kısa sürede kapatmasını isteyen Yelkovan, "Çünkü sizler aldığınız kredileri ödeyeceksiniz ki, bir başka ortağımız kredi kullanabilsin. Aksi takdirde kooperatifimizin çalışma sistemi bozulur" diye konuştu.

Ekonomik krizle birlikte yaşanan sorun ve sıkıntıların birlik ve beraberlikle aşılabileceğini söyleyen Yelkovan, bu noktada da camianın birbirine kenetlenmesi gerektiğini kaydetti.

Sabit Yelkovan başkanlığında oluşturulan Mersin Esnaf Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu'nda ise şu isimler yer aldı: "Hacı Özkan, Aziz Biricik, Nihat Dağdelen, Mehmet Torun, Ekrem Durukan, Erdal Pekmez, Ali Günay ve Mehmet Gözde." Salman Yuca ve Atıf Kunt'un da Denetim Kurulu'na seçildiği bildirildi.

iha
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2009 Salı 13:53:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?