4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

ESOB'tan vergi denetimi tepkisi!

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer, işsizliğin hızla artığı günümüzde kapanan kepenklerin kimseye yararı olmayacağını belirterek, "Bir gecede milyonlar vergi dışı olarak götürülürken, dükkanında 2-3 bin liralık malı olan esnafın kasasına denetim memuru oturup, akşama kadar hasılat tespiti yapıyor. Hasılat tespiti esnafın gururuyla oynanarak yapılmamalı, bunun başka bir yolu olmalı, bu çok ayıp bir olay" dedi.

Dinçer, Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı ile birlikte Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen 'Basit Usul Vergilendirme' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, esnafın 40 çeşit vergi ödediğini ve ömrünün vergi dairesinde geçtiğini söyledi.

Dinçer, "Maalesef esnafa kümesteki kaz gözüyle bakılıyor ve herkes bir ucundan tutmuş yolmaya çalışıyor. Tüm bunlar yetmiyormuş gibi, birde baskı yaşıyoruz. Nedir bu baskı? Maliyemizin hasılat tespiti yapan denetim ekipleri var. Bu ekipler ya arife, ya bayram ya da özel günlerde gidiyor, oturuyor kasasının başına, sabahtan akşama kadar hasılat tespiti yapıyor. Ve o günkü hasılatı baz alarak vergilendirme yapıyor. Olay sadece vergilendirme değil. Benim esnafıma hırsız muamelesi yapılıyor. Oysa ki, beyan usulü var. Esnaf sana kazancını beyan ediyor. O beyan üzerinden alsana sen vergini. Devlet esnafına güvenmeli ve ona hırsız, potansiyel suçlu muamelesi yapmamalı. Yok eğer güvenmiyorsa şayet, biz bırakalım bu esnaflığı" diye konuştu.

"İnsanların ihtiyaçları dönem dönem değişir" diyen, şöyle devam etti:
"Siz okul açılış döneminde bir kırtasiyede hasılat tespiti yapıp, benim esnafımı o günkü kazançtan vergilendiriyorsunuz. O denetimi gidin birde yaz aylarında yapın. Bir kalem satışı olursa ne mutlu o esnafıma. Ya da bir sevgililer gününde çiçekçi esnafımı denetliyorsun. Diğer günler ne yapıyor o esnafım onu hiç düşünüyor musun?"

Esnafın kasasına oturulup hasılat tespiti yapılmasının kendisini yaraladığını vurgulayan Dinçer, böyle bir sisteme karşı olduğunu belirterek, "Müşteri geliyor bakıyor kasada vergi ekipleri var. Bu çok ayıp ve rahatsız edici bir durum. Benim esnafım böyle bir uygulamayı kabul etmiyor. Bu hasılat tespitinin başka bir yolu olmalı, benim esnafım böyle küçük düşürülmemeli" şeklinde konuştu.
 

Bir gecede kayıt dışı olarak milyonların götürüldüğünü, ancak nedense kimsenin bir şey yapmadığını kaydeden Dinçer, "Kayıt dışı ekonomi mutlaka takip edilmeli. Biz kurum olarak kayıt dışına karşı gereken çalışmayı yapıyoruz. Bizim haksızlığa tahammülümüz yok ve vergisiz kazanca karşıyız. Benim esnafım vergilendirilmemiş kazancın helal kazanç olmadığını çok iyi bilmektedir ve bu felsefeye sahiptir. Bu anlayışla kendi bünyemizde oluşturduğumuz denetim ekibimizle kayıt dışı olmayanları tespit edip, maliyeye bildiriyoruz. Ama üzerimizdeki yük çok fazla, bu yükün altında eziliyoruz. Bu kadar ağır sorumluluklar altında iken, birde bu tür haksız uygulamalara maruz kalmak bizleri son derece olumsuz etkiliyor" dedi.

Esnaf ve sanatkarın tarihin her döneminde var olduğunu ve var olmaya devam edeceğini dile getiren Dinçer, "Henüz 5-6 yıl öncesinde 4 milyon olan esnaf sayısı, maalesef yaşanan krizlerle 2 milyona düştü. Mersin'de her yıl 5 bin esnaf kepenk kapatıyor. Biraz daha baskı yapılırsa bu kapatma sayıları 10 binlere çıkacak. İşyeri kapatmalarının artması kimseye yarar getirmez. Zaten piyasada işsizlik sıkıntısı had safhada. Bırakın esnaf rahat nefes alsın. Bırakın kazancımız oranında vergimizi ödeyeceğiz. Biz 'vergi ödemeyelim' demiyoruz ama doğru olan mantıklı olan neyse onları yapalım" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2009 Perşembe 13:49:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?