5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Evrenin Noktaları tuvale yansıdı

Bingöl'de her yıl 15 Temmuz-15 Ağustos tarihleri arasında güneşin doğuşu esnasında yaşanan metamorfoz, Mahsun Kırmızıgül'ün ressam ağabeyi Adil Banzencir tarafından tuvale yansıtıldı.

 'Evrenin Noktaları' adını taşıyan çalışmada; dünyada sadece 2 ayrı noktada izlenen söz konusu doğa olayının ayrıntıları anlatılıyor.
Anadolu'nun farklı kentlerinde öğretmenlik yapan ve son olarak Mersin'de mesleğini icra eden Adil Bazencir, 5. kişisel resim sergisini Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Sergi Salonu'nda sanatseverlerin beğenisine sundu. 'Evrenin Noktaları' adını verdiği ve folyo kolaj düzenlemelerinden oluşan toplam 21 adet eserin yer aldığı serginin açılış kokteyline ise; İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Çalışkan, MTSO Meclis Başkanı Faik Burakgazi ve çok sayıda davetli katıldı.

Sergiyle ilgili olarak konuşann sergisinde kullandığı tekniği ilk kez denediğini ve daha önce de tuval üzerine yağlı boya çalışmalarında bulunduğunu belirtti. Bingöl'de her yıl 15 Temmuz-15 Ağustos tarihleri arasında güneşin doğuşu sürecinde yaşanan metamorfozun, dünyada sadece 2 ayrı noktadan izlenebileceğini vurgulayan Bazencir, bu coğrafyadan birinin Bingöl il sınırları içerisinde yer alan Kale Tepesi, diğerinin de Himalaya Dağları olduğunu söyledi.

Bazencir, "40 dakikalık süre içerisinde güneşin tayfındaki renkler binlerce çoğalır. Bu döngü bazen amorf, bazen bakışık enstantaneler oluşturur. İzleyenler de tanımlanması zor, korkuyla karışık bir heyecana neden olur bu durum. Oluşan tablolardaki ritmik renk armonileri; evrenin bütün dilleri, inançları, ırkları ve cinsiyetleriyle kucaklaşır. Gözlemlediğim, evrenin noktalarında biri olarak nitelendirdiğimiz güneşin doğuşundaki bu sıra dışı doğa olayını, folyo kolaj düzenlemeler yaparak sanatseverlerle paylaşmak istedim" dedi.

"SERGİYE 'GÜNEŞİ GÖRDÜM' ADINI VERECEKTİM AMA MAHSUN BENDEN ÇABUK DAVRANDI"
Bingöl'de yaşanan söz konusu doğa olayını anlatıp, toplumda bir farkındalık oluşturmak istediğini dile getiren Adil Bazencir, aslında sergisine 'Evrenin Noktaları' adını değil de 'Güneşi Gördüm' adını vereceğini ancak kardeşi Mahsun Kırmızıgül'ün kendisinden çabuk davranarak, son yaptığı filme bu adı verdiğini söyledi. Bazencir, ağabey-kardeş olarak Bingöl'deki doğa olayını daha geniş kesimlere anlatabilme adına ortak bir projede yer alabileceklerini ancak bu konuda henüz Kırmızıgül ile konuşmadıklarını kaydetti.

Kırmızıgül'ün yönetmenliğini ve aynı zamanda da başrolünü paylaştığı filmi oldukça başarılı bulduğunu ifade eden Bazencir, "Toplumda yaşanan bazı sorunlara parmak basması anlamında filmi oldukça cesur buldum. Günümüz Türkiye'sinde yaşananları anlatması açısından film çok önemli. Bunun gerek görüntü, gerekse de diyaloglar vasıtasıyla anlatımı da başarılı. Kamuoyundan ve otoriterlerden aldığı olumlu tepkiler de bunun göstergesi. Kardeşimin doğru yolda olduğuna inanıyorum" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2009 Pazar 14:31:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?