4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Eylem de sürüyor, işten çıkartmalar da!

Mersin Limanı'nda bir taşeron firmada çalışırken işten çıkarılan işçilerin başlattığı eylem 89. gününü geride bırakırken, işten çıkartılanların sayısının da 124'e ulaştığı bildirildi.

TÜMTİS Genel Sekreteri Gürel Yılmaz, işverenin sorunu, işçilerin anayasal haklarına saygı göstererek çözmek yerine kıyımla, tehditle, provokasyon girişimleri ile işçilerin örgütlenmesini engellemeye, anayasal haklarından vazgeçmesini sağlamaya çalıştığını ileri sürdü.

Mersin Limanı'nda yükleme-boşaltma ve nakliye işlerini yapan bir firmada çalışırken, işten çıkarılan liman işçilerinin başlattığı eylem devam ediyor. Liman A Kapısı önünde 89 günden bu yana aileleriyle birlikte eylemlerini sürdüren işçiler, bugün bir kez daha seslerini duyurmaya çalıştı. Liman işçilerinin bugünkü eylemine aileleri, yakınları ve çocuklarının yanı sıra, aynı firmada halen işlerine devam eden liman işçileri de destek verdi.

Liman A Kapısı önündeki eylemde açıklama yapan TÜMTİS Genel Sekreteri Gürel Yılmaz, mücadelenin 89.gününün geride kaldığını hatırlatarak, 89 gündür anayasal haklarını kullandıklarından dolayı işçi kıyımını başlatan işverenin, bu kıyımında sınır tanımadığını ileri sürdü. Bugün işten çıkarılan işçi sayısının 124'e ulaştığını kaydeden Yılmaz, "İşveren, sorunu, işçilerin anayasal haklarına saygı göstererek çözmek yerine kıyımla, tehditle, provokasyon girişimleri ile işçilerin örgütlenmesini engellemeye, anayasal haklarından vazgeçmesini sağlamaya çalışıyor" dedi.

89 gündür bu mücadeleyi verirken çeşitli badireler atlattıklarını ifade eden Yılmaz, "İşveren, bir taraftan sendikal örgütlülüğü engellemek için işçi kıyımına devam ederken, bir taraftan da bu iş yerinin iş kolumuzda olan bir iş yeri olmadığını iddia ederek dava açmıştır. Geçtiğimiz gün bu dava sonuçlandı ve mahkeme de bu iş yerinin kara taşımacılığı iş kolunda olan bir iş yeri olduğuna karar verdi. Hukuken de bir yenilgi yaşayan işveren, bu kez de bizleri tehdide yönelmiştir. Araçla bizim yanımıza gelip, işçi arkadaşlarımızı tehdit etmiştir" diye konuştu.

Kendilerini tehdit eden işveren hakkında yasal işlem başlatacaklarını vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti; "Burası kimsenin çiftliği değil, kimse kendini yasaların üzerinde görmesin. Hiç kimse bu mücadeleyi provokasyon girişimleriyle engellemeye kalkmasın. Buna kimsenin gücü yetmez. Mücadelemiz sonuna kadar sürecek."

Konuşmaların ardından, "Sendikal hakkımız engellenemez", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" ve "Baskılar bizi yıldıramaz" şeklinde slogan atan işçiler, olaysız olarak dağıldı.
 

İHA
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2009 Cuma 15:09:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?