2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Fatura vurguncularına darbe

Mersin’de polis ve jandarmanın birlikte düzenlediği operasyonda, bir inşaat şirketi ile bir toptan gıda satış firmasının, hiçbir alım satım yapmadan fatura açığı bulunan şirketlere yüzde karşılığı fatura kestiği belirlendi.

Yapılan incelemelerde, bu tipte kesilen faturaların toplamının 7 trilyon 860 milyar lira olduğu belirlenirken, ayrıca firmalarda yapılan aramalarda, faaliyette olmayan çeşitli şirketlerin adını taşıyan ve fatura açığı bulunan şirketlere yüzde karşılığı kesilmiş çok sayıda sahte faturaya da el kondu.


Mersin Emniyet Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, bir istihbaratı değerlendiren Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekipleriyle jandarmanın birlikte yürüttüğü operasyonda, Mersin’de faaliyet gösteren bir inşaat firmasında arama yapıldı.

 İnşaat şirketinin evraklarında yapılan incelemede, şirket yetkililerinin Mersin’de ve başka illerde adresleri bulunan ancak faaliyette olmayan 24 değişik firmanın faturalarını yüzde karşılığı çok sayıda şirkete kestiği tespit etti.

 İnşaat şirketi yetkilileri Hüsamettin Doğan ve Mustafa Şendul’u gözaltına alan polis, elde edilen bilgiler ışığında toptan gıda satışı yapan bir başka firma ile yine bir nakliyat şirketi ve bir şahsın evine ayrı ayrı operasyonlar düzenledi. Düzenlenen operasyonlarda, çeşitli firmalara yüzde karşılığı kesildiği anlaşılan toplam 92 cilt fatura ele geçirilirken, Abdulgani Yücel, Necati Yılmaz, Metin Nacar ve İ.Y. adlı kişiler gözaltına alındı.

Ele geçen faturaların ilgili vergi dairelerinde yapılan incelemelerinde ise bu faturalardan 671 adedinin sahte olarak düzenlendiği, diğer bölümlerinin de firmalara yüzde karşılığı hiçbir mal ve hizmet üretimi olmadan kesildiği anlaşıldı.

Bu tipte kesilen faturaların toplam değerinin 7 trilyon 860 milyar lira olduğunu açıklayan polis, faturaları kullanıcı olarak alan yaklaşık 400 şirket hakkında da tahkikat başlatıldığını bildirdi. Olayla ilgili yakalanan zanlılar, "Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, sahtecilik, mal ve hizmet üretmeden yüzde karşılığı fatura alıp satmak, muhteviyatı itibari ile yanıltıcı ve sahte belge düzenlemek" suçlarından mahkemeye sevk edildi.

Mersin
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2004 Cumartesi 15:44:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?