5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Fazla değil kaliteli üretim şart!

TARIMSAL ÜRÜNLERİN PAZARLANMASI

Mersin İl Tarım Müdürü Hasan Hüseyin Oluğ, bugün gelinen noktada tarımsal üretimin tek başına bir anlam ifade etmediğini, ülkelerin tarım sektöründeki üstünlüklerininse üretim miktarından çok satış miktarındaki üstünlükleriyle ifade edildiğini söyledi.

Mersin'in, Türkiye'nin toplam tarımsal üretiminin yüzde 5'ini, yaş meyve-sebze üretiminin de yaklaşık yüzde 10'unu karşılayan önemli bir tarım bölgesi olduğunun altını çizen Oluğ, "İhracat anlamında değerlendirildiğinde Mersin, üretilen ürünlerin ihracatta değerlendirilmesi bakımından şanslı illerin başında gelmektedir. Özellikle ekolojik ve ekonomik olarak üstünlüğümüz olan limon, domates, kayısı, şeftali, üzüm, çilek, kiraz gibi ürünlerde ihracat oranımız oldukça yüksek düzeylerde. Ancak pazarlama kanallarının organizasyonu ve sürekliliği dikkate alındığında halen birçok sorunumuzun olduğu aşikardır. Sadece miktar bazında üretim yapmak, artık tarımsal üretim önceliklerimizden birisi değildir" dedi.

Gerçekleştirilen çalışmaların yanında izlenen tarımsal politikalarda; üretimi miktar bazında desteklemenin yanında üretim sistemlerini; organik tarım ve iyi tarım uygulamaları gibi çeşitlendirmeye çalıştıklarını anlatan Oluğ, bunun yanında da her aşamada teknoloji kullanımını geliştirme, üretim sürecinde içi ve dış kalitenin arttırılması gibi çalışmalara öncelik verdiklerinin altını çizdi. Oluğ, buradaki temel amaçlarının da tarımsal üretimde sürekliliğin sağlanması ve Mersin'de yetiştirilen ürünlerin tercih edilebilirliğinin arttırılması olduğunu ifade etti.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından sağlanan desteklerin kente en doğru şekilde yönlendirilmesi ve kullandırılmasının yanında başka kurum ve kuruluşlardan sağlanan fonlarla işbirliği içerisinde projeler oluşturulup, bunları da büyük bir titizlikle yürüttüklerini belirten Oluğ, "Yine çalışmalarımızda sektörün tüm paydaşları ile aynı ortak dili kullanma bakımından sürekli bir işbirliği ve iyi bir diyalog yürütülmektedir. Plansız tarımın olmayacağı görüşünden yola çıkarak İl Tarım Müdürlüğü olarak, 2009-2013 yıllarını kapsayan bir 'Stratejik Tarım Planı' ve buna ait eylemleri içeren bir eylem planı hazırlanmıştır. Yürütmekte olduğumuz çalışmalarda bu planda yer alan öncelikler doğrultusunda çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2009 Çarşamba 11:54:03
Güncelleme :14 Ekim 2009 Çarşamba 12:32:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?