5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Festivali Fazıl Say açacak

Mersin'de bu yıl 8.'si düzenlenecek olan 'Uluslararası Müzik Festivali', ünlü piyanist Fazıl Say'ın, tarihi Kızkalesi'nde vereceği konserle başlayacak.

'Portakallar müzik açtı' sloganıyla gerçekleştirilecek olan festivalle birlikte farklı kültürler, Mersin'in tarihi mekanlarında buluşacak.

Mersin Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen toplantıdaysa; '8. Mersin Uluslararası Müzik Festivali' ve festival programıyla ilgili olarak bilgiler verildi.

Burada konuşan Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, festivalin aynı zamanda kentin kültür ve sanata verdiği önemi ortaya koyarak, Mersin'in aydınlık yüzünü tüm Türkiye ve dünyayla paylaşan önemli bir organizasyon olduğuna dikkat çekti. Mersin'in gerek tarihsel değerleri, gerekse de doğal güzellikleriyle Türkiye'ye örnek olduğunu ifade eden Aksoy, festivalin en önemli boyutunun da kentteki bütün kurum ve kuruluşların ortak paydada bir araya gelerek, birlikte hareket etmesi olduğunu dile getirdi.

Aksoy, bugün tanıtımı gerçekleştirilen festivalin, ince elenip sık dokunan ve aylar süren bir çalışmanın ürünü olduğunun altını çizerek, festivallerin planlanması, yaşatılması ve bunun sürekli kılınmasının maddiyatla doğrudan ilişkili olduğunu, bu konuda da başta Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin önemli katkıları olduğunu anlattı. 'Mersin Uluslararası Müzik Festivali'ni önemsediklerini ve kent adına da önemli bir açılım olarak gördüklerini dile getiren Vali Aksoy, festivalin açılışı kapsamında Mersin'in Silifke ilçesinde yer alan tarihi Kızkalesi'nin içinde Fazıl Say'ın vereceği konser için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile gerekli yazışmaların yapılarak izinlerin alındığını, bunun yanında söz konusu etkinliğin TRT ekranlarından da canlı olarak yayınlanması noktasında da girişimlerde bulunduklarını söyledi.

Gerçekleştirilecek olan organizasyonun kentin ulusal ve uluslararası arenada tanıtımına da önemli katkılarda bulunacağına inandığının altını çizen Hüseyin Aksoy, "Her şeyden önemlisi kültürel ve sanatsal etkinliklerin yanında bu tür etkinlikler kentlerin tanıtımında da önemli bir misyon üstleniyor. Bu boyutuyla da bakıldığında festival, Mersin'i öne çıkartacağına inanıyorum. Bu festival el ele vererek, birlikte ortaya koyduğumuz bir çalışma. Bu noktada da emeği geçen ve katkı sunan tüm kurum ve kuruluşlara da teşekkür ediyorum" dedi.

'Mersin Uluslararası Müzik Festivali'nin, Avrupa Festivaller Birliği'ne kabul edilmesinin önemli bir aşama olduğunu kaydeden Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ise, festivalin aynı zamanda da kentte yaşayan insanların kültür ve sanat olan aşkını da simgelediğini savundu. Macit Özcan, 10 yıllık belediye başkanlığı döneminde kültürel ve sanatsal etkinliklere gereken önemi verdiğini, ancak söz konusu festivalin bugüne kadar yapılan ve yapılmakta olan tüm festivalleri geride bıraktığını anlattı.

Festivalin 8 yıllık zaman diliminde önemli bir aşama kaydettiğine işaret eden Özcan, etkinliğin kentin tanıtımına da önemli artılar kazandırdığını ifade etti.
Özcan, Mersin'in bir mozaik olduğunu genç çocukların kendi aralarındaki tartışmanın ulusal basında manşetlere taşınmasına rağmen, kentteki güzelliklerin basında hak ettiği değeri görmediğini ve bunun da bir 'hastalık' olduğunu savundu. Özcan, "Bu hastalığı artık aşmamız, geride bırakmamız lazım. Mersin'de çok güzel şeyler de oluyor. Bu haberler dışarıda Mersin'in kötü tanıtılmasına neden oluyor. Mersin, bugün gelinen noktada Türkiye'nin en büyük 8. şehri, vergi sıralamasında 5. sırada yer alıyor. Gerek tarihi ve kültürel güzellikleri, gerekse de mevcut potansiyeliyle de ülkemizin cennetten köşelerinden biri" diye konuştu.

Festival Yürütme Kurulu Başkanı Faik Burakgazi, Mersin'in pek çok kenti kıskandıran kültürel ve sanatsal bir zenginliğe sahip olduğunu vurgulayarak, 'Uluslararası Mersin Müzik Festivali'nin çok sesliliğin bir yansıması olmasının yanında kültürlerarası diyalogun gelişimine de katkıda bulunduğunun altını çizdi. Festivali; 'farklı kültürleri Mersin'in tarihi mekanlarında buluşturan bir organizasyon' olarak nitelendiren Burakgazi, organizasyonun kent bileşenlerinin verdiği destekle gerçekleştirildiğini ve söz konusu birlikteliğin de başka yerde görülemeyeceğini söyledi. Burakgazi, festivalin 8. kez düzenlenmesinin kararlılığın ve sürekliliğin bir ifadesi olduğunu belirterek, Mersin'in kültür ve tarihi zenginliklerini çok sesli ve evrensel müzikle buluşturup, bunu sanatseverlerle paylaştıran festivalin, uluslararası etkileşimi de gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Devlet Sanatçısı Prof. Nevit Kodallı da, festivaller kapsamında en çok arzu ettiği şeyin; büyük salonlarda ve geniş kesimlere ulaşmak olduğunu dile getirerek, "Bu tür festivalleri dünyaya açılan bir pencere gibi görüyorum. Bu noktada da 'Uluslararası Mersin Festivali'nin sadece Mersin'de değil, tüm Çukurova'da yaygınlaşmasından yanayım" dedi.

Müziğin bir alışkanlık işi olduğunu vurgulayan Kodallı, bu nedenle de gençlerin bugünden itibaren müziğe alıştırılması gerektiğini söyledi. Mersin'de güzel ve çok büyük işler yapılmasına karşın yapılan işlerin basında hak ettiği değeri görmediğini, bunun da kendisini üzdüğünü anlatan Kodallı, bunun aşılması gerektiğini vurguladı.

21 Mayıs-2 Haziran 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan '8. Mersin Uluslararası Müzik Festivali' kapsamında; Türkiye'nin ve dünyanın en saygın piyanistleri arasında yer alan Fazıl Say'ın yanı sıra caz flamenko tarzıyla müzik dünyasında adından sıkça söz ettiren Al Di Meola, Türkiye'de bale sanatının dünyadaki sesi konumunda olan; Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek olan; 'Carmina Burana' temsili ile birlikte 17. ve 18. yüzyıl müziğinin dünyadaki en başarılı yorumcu topluluğu olarak gösterilen; 'Europa Galante' ve ünlü İngiliz Akapella Topluluğu 'Swingle Singers'ın Mersinli sanatseverlerle buluşacağı bildirildi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2009 Salı 20:44:36
Güncelleme :14 Nisan 2009 Salı 21:17:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?