8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Fidanda etiket dönemi başladı

Mersin'in Erdemli ilçesinde, fidanların cinsi ve menşesinin bilinmesi açısından etiket uygulamasına geçildi.

Fidanların etiketlenmesi ile ilgili bilgi veren İlçe Tarım Müdürü Berdan Tun, "Bugüne kadar fidancılıkta böyle bir etiketleme çalışması yoktu. Bakanlığımızın uygulamaya koyduğu sistem ile fidanların cinsinin ve menşesinin bilinmesi açısından etiket sistemine geçilmiştir" dedi.

"Erdemli" denilince akla narenciye fidanının geldiğini ve Türkiye'de yetiştirilen narenciye fidanının yüzde 90'ının Erdemli'de üretildiğini ifade eden Tun, "Etiketleme sistemi ile üreticimiz hangi fidanı aldığını, bu fidanı kimin yetiştirdiğini, fidanın nerede yetiştirildiğini kolayca görebilecek. Fidan alan üretici fidanla ilgi bir sorun yaşarsa, fidan üzerindeki etiket hukuki bir dayanak olacaktır. Bu, etiketli fidanın garantili olduğu anlamına da geliyor" diye konuştu.
Etiketleme sisteminin Erdemli fidancılığında bir güven ortamı doğuracağının altını çizen Tun, "Üreticiler fidan ihtiyacını Erdemli'den güvenli bir şekilde karşılayabilecek. Erdemli fidancılıkta markalaşma adına bugün çok önemli bir adım atmıştır" dedi.

Erdemli'de 2'si kamuya ait toplam 92 fidanlık bulunduğunu da dile getiren Tun, ilçede yılda 51 bin sert çekirdekli meyve fidanı, 35 bin yumuşak çekirdekli meyve fidanı, 50 bin zeytin fidanı, 50 bin nar fidanı, 5 bin asma fidanı ve diğer fidanlarla birlikte toplam 200 binin üzerinde fidan yetiştirildiğini kaydetti. Erdemli Fidan Üreticileri Birliği (FİBER) Başkanı Nebi Bolat ise, etiketin fidan yetiştiricilerine ve üreticiye büyük faydalar getireceğini belirterek, Erdemli'den etiketli fidan sevkıyatına başlandığını bildirdi.

 

iha
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2007 Salı 13:04:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?