5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Fırtına seraları yıktı, geçti

Mersin'de hafta başında etkili olan fırtınanın seralarda büyük çapta maddi hasara neden olduğu açıklandı. Şiddetli rüzgarın özellikle örtüaltı yetiştiriciliğin yoğun olduğu bölgelerde etkisini gösterdiğine dikkat çekildi.

Zaman zaman hızı saatte 90 kilometreye ulaşan rüzgarın neden olduğu zarar da yavaş yavaş ortaya çıkıyor.

Merkez ilçe Akdeniz'e bağlı Kazanlı, Yenitaşkent ve Adanalıoğlu bölgelerinde incelemelerde bulunan Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, fırtınanın özellikle örtüaltı sebze ve meyve üreticilerini sıkıntıya soktuğunu ve bu nedenle de bölge üreticisinin mağduriyetinin giderilmesi noktasında Mersin Valiliği'nin devreye girmesi gerektiğini vurguladı.

Cengiz Gökçel, Mersinli çiftçilerin çok zor şartlar altında üretim yaptığını ifade ederek, artan girdi maliyetlerinin yanında pazarlamada yaşanan sorun ve sıkıntıların çiftçinin belini büktüğünü, biberin de maliyetinin altında satılması nedeniyle zarar ettiğine dikkat çekti.

Tüm bunların yanında fırtına afetinin de çiftçiyi zor duruma düşürdüğünü belirten Gökçel, "Tabi afetlerden zarar gören çiftçilere yapılacak yardımları kapsayan 2090 sayılı kanunun, 'Tarım Sigortaları Yasası' nedeniyle işlevini yitiriyor. Bu nedenle de seraların sigortalanmasında şartlar daha da ağırlaşıyor. Buna bağlı olarak da örtüaltı üreticiler, tarım sigortası yaptıramıyor ve tamamen güvencesiz kalıyor" dedi.

Bu noktada yapılması gerekenin çiftçilere faizi devlet tarafından karşılanmak şartıyla uzun vadeli sera modernizasyon kredisi verilerek, seraların sigorta sistemine uygun hale getirilmesi olacağını savunan Cengiz Gökçel, fırtınadan zarar gören çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilebilmesi için Mersin Valiliği tarafından ayni ya da nakdi yardımların yapılması gerektiğini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2009 Perşembe 16:25:51
Güncelleme :7 Mayıs 2009 Perşembe 16:28:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?