2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Fıstık çamı ormanı gelir kapısı oldu

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, Tarsus ilçesinde 1984 yılında tahsis edilen 900 hektarlık fıstık çamı ormanından orman köylüsünün 100 bin YTL gelir elde ettiğini bildirdi.

Gözükara, yaptığı açıklamada, Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nün Tarsus Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı olarak sahil kenarında tahsis ettiği Turan Emeksiz Ormanı'ndaki fıstık çamı hasadının devam ettiğini belirtti. Berdan Nehri'nin denize döküldüğü alanda oluşan geniş bataklık alanlarının kurutulması ve sahilde kumul hareketlerinin önlenmesi için 1960'lı yıllarda okaliptüs ormanı olarak tesis edilen bin 732 hektarlık alanın, sonradan tür değişikliğine gidilerek, 900 hektarının fıstık çamı ormanına dünüştürüldüğünü ifade eden Gözükara, şu anda bu alanın 200 hektarlık bölümünde fıstık çamı kozalağı toplanarak, bunlardan çam fıstığı elde edildiğini söyledi.

1984 yılından itibaren fıstık çamı dikilen bu alanın hem odun ekonomisi hem de odun dışı üretime katkı sağladığını dile getiren Gözükara, fıstık çamı kozalağının içinde bulunan tohumların önemli besin değerine sahip olduğunu kaydetti.

Fıstık çamının ilaç sanayinde kullanıldığını ve yurt dışına ciddi anlamda ihraç edilen bir ürün olduğunu vurgulayan Gözükara, "Bu ormanlarımız tam kapasiteyle ciddi anlamda üretime geçtiğinde aşağı yukarı 500 ton civarında bir fıstık çamı üretimi gerçekleştirilecek. 2003-2008 yılında ise beklenen rekolte, toplanacak miktar 100 ton civarındadır. Bu ürünün toplaması işini Kulak köyü tüzel kişiliğine veriyoruz. Köylümüz buradan topladığı ürünleri piyasaya kendisi pazarlıyor. Köylü buradan yaklaşık 100 bin YTL gelir elde ediyor. Tabii bu hem orman-halk ilişkileri yönünden hem de ormanlarımızın korunması anlamında çok ciddi olumlu katkılar sağlamaktadır. Aynı zamanda ülke ekonomisine de ciddi katma değer getirmektedir. 6 yıl sonra burası tam kapasiteyle üretime geçtiğinde köylümüz 500 ton civarında kozalak toplayacak ve bugünün fiyatıyla 500 bin YTL civarında bir girdi elde edecek. Köyümüzün ortalama hane sayısı 150 civarındadır ki, bunu hane başına değerlendirdiğimizde, köylü için ciddi bir gelir kaynağı olacaktır" dedi.

Bu tür çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini ifade eden Gözükara, "Özellikle 0-500 rakım arasındaki rehabilitasyon sahalarında ve Milli Ağaçlandırma Seferberliği kapsamındaki çalışmalarda uygun alanlarda fıstık çamı ağaçlandırmalarına devam ediyoruz. Hedefimiz Mersin Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içinde 500 bin hektarlık fıstık çamı sahası oluşturmak" diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 3 Mart 2008 Pazartesi 16:33:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?