5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Fıstıkçamı orman köylüsüne gelir oldu

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, Tarsus ilçesindeki Karabucak ormanlarında yer alan fsıtıkçamı kozalaklarının, köylünün geçim kaynağı haline geldiğini söyledi.

Gözükara, yaptığı açıklamada, Berdan nehrinin denize döküldüğü ve geniş kumul alanların bulunduğu Karabucak ormanlarında, hem bataklığın kurutulması hem de bu kumulların iç kesimlere hareketini önleyerek tarım arazilerini korumak amacıyla fıstıkçamı ormanları tesis edildiğini hatırlattı. Bu bölgeye her yıl yeni dikimlerle fıstıkçamı ormanlarının tesisinin devam ettiğine işaret eden Gözükara, fıstıkçamı kozalaklarından çamfıstığı denilen, çok çeşitli kullanım alanı olan ve ihraç edilen meyve elde edildiğini kaydetti.

Fıstıkçamı kozalaklarının her yıl bu aylarda köylüler tarafından toplanarak ihracat yapan kurum ve kişilere orman köylüleri tarafından satıldığını ifade eden Gözükara, "Buradaki amaç orman köylüsüne gelir sağlayarak ekonomik ve sosyal faydalar sağlamaktır. Turan Emeksiz Ormanında, Kulak köyü muhtarlığının idaremize ödediği çok az bir bedel karşılığı toplattığı 200 ton kozalaktan elde ettikleri çamfıstığını satarak, köylerine gelir sağlamaktadırlar.Yeni tesis edilen ormanlara fıstıkçamı ile birlikte defne, harnup, badem, alıç, biberiye, kekik gibi odun dışı ürün veren ve köylüye bu anlamda gelir sağlayan türlerin yetiştirilmesine özen göstermekteyiz. Böylece köylülerimiz gelir sağladıkları gibi küresel ısınmaya en iyi çare olan yeşil dokunun arttırılmasına da katkıda bulunuyoruz” dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2009 Perşembe 22:48:41
Güncelleme :12 Şubat 2009 Perşembe 22:58:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?