5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Fiyatlar geriledi, talep arttı

Sardalya fiyatları 2 TL'ye gerileyince talep de arttı. Omega-3 yağı bakımından zengin olan sardalyanın beslenme açısından önemli bir besin maddesi olduğuna dikkat çekiliyor.

Kimi balıklarda avlanma sezonunun sonuna yaklaşılırken, sardalyada ise adeta bolluk yaşanıyor. Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Ömer Faruk Polat, bu mevsimde en çok tüketilen balıkların başında sardalyanın geldiğini ve onu çipura ve levrek gibi balıkların takip ettiğini vurguladı.

Polat, avlanma mevsiminin kapanmasına yakın sardalya balığının yağlanmaya başladığını ve bu durumun da lezzetini arttırdığını ifade ederek, Türkiye'de Kuzey Ege'de bolca yakalanan sardalyanın en lezzetli mevsiminin ise Temmuz-Ekim dönemi olduğunu vurguladı.

Şu anda Mersin Balık Pazarı'nda en çok talep gören balığın da sardalya olduğuna işaret eden Polat, kilosu 2 TL'ye kadar düşen sardalyanın neredeyse bir paket sigarayla aynı fiyata geldiğini belirtti. Polat, "Şu aralar her yerde görebileceğiniz bir balık türüdür. Ekmek arası tüketebilirsiniz. Karadeniz'in hamsisi nasılsa Akdeniz'in de sardalyası öyle oldu" dedi.

Bu sezon en çok tercih edilen balığın da çipura olduğunu kaydeden Polat, bu balığın her mevsim tercih edilip, sofralarda tüketilen bir balık türü olduğunu dile getirdi. Lagosun, Akdeniz'in en önemli ve aynı zamanda da en lezzetli balığı olduğunu savunan Polat, ancak tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye'yi de etkileyen global krizle birlikte söz konusu balığın satışlarında çok ciddi bir düşüş yaşandığını anlattı. Kilosu 35 TL'den satılan lagosun sadece lokanta ve restoranlar tarafından satın alındığı bilgisini veren Ömer Faruk Polat, sezonu yeni açılan dil balığının da yoğun talep görmesini beklediklerini söyledi.

Sağlıklı beslenme açısından balık tüketiminin oldukça önemli olduğuna dikkat çeken, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bedii Cicik ise, "Haftada en az iki kez balık yiyorsanız, sağlığınızı koruyorsunuz demektir. Yapılan araştırmalar düzenli olarak balık yemenin fiziksel ve ruhsal sağlığımıza iyi geldiğini gösteriyor. Balıkların hepsi yararlıdır, fakat kalbi koruyan Omega-3 yağı bakımından somon, ton, sardalya, ringa, alabalık, morina, uskumru, kefal ve barbunya balıkları daha zengindir" diye konuştu.

Doç. Dr. Cicik, balıkta bol miktarda bulunan Omega-3 yağının damar genişletici, agregasyon önleyici etkisi olduğunun altını çizerek, bu özelliklerinden dolayı kalp ve damar hastalıklarına karşı tam koruma sağladığını anlattı. Sardalya gibi konserve balıkların, yumuşak kılçıklarıyla birlikte yenilebilecek küçük balıklar olduğunu kaydeden Cicik, bu balıkların da süt ürünleri yanında beslenme noktasında daha fazla kalsiyum bulundurulmasına da katkıda bulunduğunu anlattı.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2009 Çarşamba 12:25:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?