4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Fok balığına domuz kurşunu

FOK BALIĞINA DOMUZ KURŞUNU

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Kurtuluş Köyü yakınlarındaki sahilde domuz kurşunuyla vurulmuş liman foku bulundu.

Hollanda'dan Taşucu beldesine gelen ve sahilde gezinti yaparken öldürülmüş foku bulan Vim Genzevles adlı turist, durumu Silifke'deki Özel Çevre Koruma Müdürlüğü yetkililerine bildirdi. Özel Çevre Koruma Müdürlüğü yetkilileri de Erdemli'deki Ortadoğu Teknik Deniz Bilimleri Enstitüsü'ndeki öğretim görevlisi Ali Cemal Gücü ile birlikte fokun bulunduğu yere gidip incelemelerde bulundu.

Sahilde bulunan fok üzerinde yapılan ilk incelemede yaşam alanı Kuzey Denizi olan 1,5 metre uzunluğundaki liman fokunun sırtından domuz kurşunuyla vurulduğu tespit edildi. Fok daha sonra detaylı inceleme yapılmak üzere araca yüklenerek Erdemli ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'ne götürüldü.

Foklar üzerinde çalışma yapan Gücü, yaptığı açıklamada, "Bu fokların gerçek yaşam alanları Kuzey Denizi'dir. Fokun büyük bir ihtimalle hayvanat bahçesinden kaçtığını veya Akdeniz'e bırakıldığını tahmin ediyoruz. Yaptığımız ilk incelemeye göre fokun balıkçılar tarafından domuz kurşunuyla vurulmuş olabileceği tahmin ediliyor" dedi.

Bu türün ilk defa Akdeniz sahilinde görüldüğünü vurgulayan Gücü, Akdeniz fokları hakkında da şunları söyledi: "Akdeniz foklarının en önemli yaşam ve üreme alanları bu bölgelerdir. Yaptığımız araştırma ve çalışmalar neticesinde bu bölgede 40 civarında Akdeniz fokunun yaşadığını tespit ettik. Bu foklar ise yılda ortalama 3-4 tane yavru dünyaya getiriyorlar. Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan ve koruma altına alınan Akdeniz foklarının sayısının çoğalması için bölgede yaşayan vatandaşlarımızın ve

özellikle balıkçılarımızın duyarlı davranması gerekir."

FOK BALIĞINA DOMUZ KURŞUNU
FOK BALIĞINA DOMUZ KURŞUNU
FOK BALIĞINA DOMUZ KURŞUNU
İHA
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2010 Çarşamba 13:42:04
Güncelleme :7 Nisan 2010 Çarşamba 14:22:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?