4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

'Folklorik Tıp'tan vazgeçilmiyor

İNSANOĞLU 'FOLKLORİK TIP'TAN VAZGEÇEMİYOR

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güliz İkizoğlu, 'folklorik tıp' uygulaması bulunmayan toplum bulunmadığı gibi özellikle geleneksel dokusunu koruyan toplumlarda bu tür uygulamalara sıklıkla rastlandığını söyledi. İkizoğlu, kendisinde herhangi bir sağlık sorunu olduğunu düşünen insanların yarısından fazlasının geleneksel tıp yöntemlerine başvurduğunun altını çizdi.

'Folklorik tıp' kavramının aynı zamanda da 'halk tıbbı' ya da 'geleneksel tıp' olarak da adlandırılabileceği gibi toplumlardaki gelenek, inanç ve değerlerle yoğrulmuş tıbbi uygulamalar olarak da bilindiğini anlatan İkizoğlu, modern tıbbın doğmasında etkin rol oynayan folklorik tıbbın, toplumsal kültür içinde şekillendiğini, bu nedenle de geleneksel düşünce ve inançla beslendiğini dile getirdi. Folklorik tıp uygulamaları olmayan toplum bulunmamakla birlikte, özellikle geleneksel dokusunu koruyan

toplumlarda bu uygulamalara daha sıklıkla başvurulduğunu kaydeden İkizoğlu, kendisinde bir sağlık sorunu olduğunu düşünen insanların yarısından fazlasının, bu tür uygulamalara başvurduğunun da bilinen bir gerçek olduğuna dikkat çekti.

Folklorik tıp ile alternatif tıp kavramlarının her zaman birbirinden ayrılmasının mümkün olmadığını ancak buna rağmen her iki tıp kavramının da ayrı yerlere konulması gerektiğini ifade eden İkizoğlu, "Folklorik tıp uygulamaları içinde ilk sağaltım modeli büyüdür. Su ve ateşin ilaç olarak kullanıldığı homeopati de toplumsal kültürel süreç içinde ortaya çıkmıştır. Anadolu kültüründe de hacamat, dağlama, bitkisel, hayvansal ve madensel kökenli karışımların kullanılması halen devam ediyor. Alternatif tıp

tanımıysa; hastalıklardan korunma ve sağaltımda kullanılan bir kısım uygulamayı anlatmaktadır. Akupunktur, klimatoterapi, hidroterapi, meditasyon, hipnoz, diyet kombinasyonları gibi uygulama alanları bulunan alternatif tıp, temel olarak folklorik tıp uygulamalarının içinde gelişmekle birlikte, çoğunlukla modifiye edilmişlerdir" dedi.

Alternatif tıbbın, bir bakıma 'tamamlayıcı tıp' olarak da tarif edilebileceğinin altını çizen Prof. Dr. Güliz İkizoğlu, bunun modern tıptan farkının da bilimsel içeriklerinin henüz tam olarak kanıtlanmamış olmasına rağmen, modern tıbba karşı bir seçenek gibi gösterilmesi olduğunu söyledi. İkizoğlu, açıklamasını da şöyle sürdürdü:

"Buna karşın folklorik tıp modern tıbba bir alternatif olarak algılanmaz. Her iki uygulamanın da bilimsel kanıt temellerine oturtulmuş modern tıbba bir seçenek olmaları bugün itibarı ile söz konusu değildir. Modern tıbbın karşısında veya onun alternatifi olacak bir tıp sistemi kabul edilemez."

İHA
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2010 Çarşamba 11:31:00
Güncelleme :7 Temmuz 2010 Çarşamba 12:06:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?