4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Fotoğraf karesinde hayat buldular

'CUMHURİYET KADINLARI' FOTOĞRAF KARESİNDE HAYAT BULDU

Cumhuriyet'in 87. kuruluş yıldönümü kutlama etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Cumhuriyet Kadınları' adlı sergide; cephede savaşan kadınların yanı sıra Cumhuriyet Dönemi'nde mesleklerinde ilk olan kadınların fotoğraflarıyla birlikte yaşamlarından da kesitler sunuldu.

Mersin Valiliği'nce organize edilen kutlama etkinliklerine bağlı olarak, Mersin Üniversitesi Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (MERKAM) tarafından hazırlanan sergi, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Çiftlikköy Merkez Kampusu Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi Sergi Salonu'nda meraklısının beğenisine sunuldu. Serginin aynı zamanda da eş zamanlı olarak Atatürk Parkı içerisinde yer alan Mersin Kongre ve Sergi Sarayı'nda da ziyarete açıldığı bildirildi. MEÜ'deki serginin açılışınaysa Rektör Suha Aydın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürol Emekdaş, MERKAM Müdürü Prof. Dr. Bahar Taner, MEÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Yüksel Özdemir ile çok sayıda davetli katıldı.

Burada sergiyle ilgili olarak katılımcılara bilgi veren Prof. Dr. Bahar Taner, MERKAM olarak Cumhuriyet'in 87. yıldönümünde cephede savaşan kadınların yanı sıra ilk milletvekili kadınlarıyla birlikte günümüzde dahi erkeklerin daha ağırlıklı oldukları alanlarda Cumhuriyet Dönemi'nde mesleklerinde ilk olan kadınları ve onların yaşamından kesitler sunmayı bir görev edindiklerini, söz konusu etkinliğin de bu amaca hizmet ettiğini anlattı. 'Kurtuluş Savaşı'nın, Türkiye açısından tarihinin en önemli dönüm noktasında biri olduğunu kaydeden Taner, kadınların da bu mücadelenin her alanında yer aldığını hatırlattı.

Taner, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, Türk kadınına vermiş olduğu değeri; "Dünyada hiçbir milletin kadını Anadolu kadınından daha fazla çalıştığını, milletini kurtuluşa ve zafere götürmede Anadolu kadını kadar hizmet gösterdiğini söyleyemez" sözleriyle dile getirdiğini belirtti. Savaşa katılan erkeklerden kalan tarım ve benzeri işlerde çalışan kadınların aynı zamanda da mermi yapımında, cepheye mühimmat taşımada, cephede savaşmakta, askerin erzak, giyim gibi ihtiyaçlarını karşılama gibi görevler üstlendiğini dile getiren Taner, ayrıca İstanbul, İzmir ve Kastamonu gibi birçok kentte işgal kuvvetlerine karşı duruşta da kadınların önemli bir misyon üstlendiğine dikkat çekti. 'Kurtuluş Mücadelesi'nde kitlelerin harekete geçirilmesi ve daha birçok alanda Türk kadının son derece önemli işler gerçekleştirdiğini savunan Taner, 'Cumhuriyet Dönemi'nde kadınlarla birlikte yaşanan ilkleri de anlattı.

Öte yandan, 1934 yılında gerçekleştirilen Anayasa değişikliği sonucu kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakkı elde etmesinin ardından 1935'teki milletvekili seçimlerinde meclise giren 18 kadın milletvekiliyle birlikte; Cumhuriyetin ilk kadın büyükelçisi, ilk kadın başbakan, danıştay başkanı, vali, belediye başkanı, emniyet müdürü, savaş pilotu, hakim, avukat, doktor, hemşire, kimyacı, tiyatro ve sinema sanatçısı, şair, gazeteci, futbolcu, ilk üniversite mezunu, dekan ve profesör gibi mesleğinde ilk olan 23 kadın ve yaşam öyküleri; ayrıca Kurtuluş Savaşı'nın kadın kahramanları fotoğrafları, resimleri ve haklarında yazılan yazılarla birlikte sergiye konu edildi. Sergi kapsamında konuklara ayrıca TRT tarafından hazırlanan; 'Cumhuriyet ve Kadın' adlı belgesel de katılımcılara izlettirilirken, Türk kadınının Cumhuriyet tarihinde elde ettiği haklarla toplumsal hayattaki dönüşümü katılımcılarla paylaşıldı.

'CUMHURİYET KADINLARI' FOTOĞRAF KARESİNDE HAYAT BULDU
İHA
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2010 Perşembe 10:51:03
Güncelleme :28 Ekim 2010 Perşembe 12:13:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?