5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Fotoğraf karesindeki sevimli dostlar

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan caretta cerattalar, fotoğraf karesiyle yeniden hayat buldu.

Mersinli gazeteci Mehmet Miras, hazırladığı fotoğraf sergisiyle birlikte yeşil deniz kaplumbağalarının yaşadığı sorunları gözler önüne sererek, toplumda bir farkındalık oluşturmaya çalıştı.

Miras, 'Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 93. yıldönümü kutlama etkinlikleri kapsamında Kongre ve Sergi Sarayı'nda; 'Deniz Kaplumbağaları' adı altında kişisel bir fotoğraf sergisi açtı.

Mersin'in merkez ilçesi Akdeniz'e bağlı Kazanlı bölgesinin yanı sıra Erdemli, Silifke ile birlikte Anamur'da yer alan ve caretta carettaların üreme alanı olan bölgelerde çekilen toplam 100 adet fotoğraf karesinin yer aldığı sergiye yoğun ilgi gösterildi. Bu yıl 6.'sı organize edilen serginin açılışına ise; Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.

Sergiyle ilgili olarak İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Mehmet Miras, ilkokuldayken deniz canlıların yaşantısıyla yakından ilgilendiğini ve deniz kaplumbağalarına karşı ayrı bir ilgisinin olduğunu ifade ederek, gazetecilik mesleğine atılmasıyla birlikte merakının bir araştırmaya dönüştüğünü anlattı. Miras, kendisinin bir bilim adamı olmadığını bir fotoğrafçının gözünde caretta carettaların yaşantısını anlatmaya çalıştığının altını çizerek, bu yılki sergide de yeşil deniz kaplumbağalarının yaşadıkları zorlukları, karşılaştıkları sorun ve sıkıntıları gözler önüne sererek, toplumda bir farkındalık oluşturmaya çalıştığını söyledi.

Caretta carettalar için ölümün çok da uzak olmadığını ve yumurtadan çıktıkları ilk andan itibaren ölümün nefesini her zaman enselerinde hissettiğini vurgulayan Miras, "Üreme alanlarında karşılaştıkları zorluklardan tutun da, balıkçı ağları ve teknelerin pervanelerinin verdiği zararları da fotoğraf kareleriyle anlatmaya çalıştım. Bir başka ifadeyle de burnumuzun hemen ucunda olan ama görmediğimiz bir yaşam mücadelesi var. Bu canlıların yaşamına dikkat çekip, toplumun da bu yaşama saygı göstermesini istiyorum. İşte tüm çabam da bu" dedi.

Mersin'de deniz kaplumbağalarına yönelik olarak bir rehabilitasyon merkezinin kurulmasının zorunluluk olduğunu savunan Miras, söz konusu merkezin de Kazanlı sahillerinde kurulmasından yana olduğunun dile getirdi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2009 Çarşamba 15:37:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?