3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Fotomontajcı doktor yargılanıyor

Mersin'in Anamur ilçesinde, engelli kişilerin fotoğraflarını çekip montajlayarak internette kullandığı iddiasıyla tutuklanan ödüllü fotoğraf sanatçısı İlçe Sağlık Grup Başkanı'nın yargılanmasına başlandı.

National Geographic Dergisi'nin 2006 yılında düzenlediği fotoğraf yarışmasında "İnsan" kategorisinde dünya birinciliği elde eden ve engelli kişilerin fotoğraflarını çekip montajlayarak internette kullandığı iddiasıyla tutuklanan Anamur İlçe Sağlık Grup Başkanı Dr. Erdal K.'nın yargılanmasına, Anamur Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Erdal K.'ya destek vermek için Mersin Fotoğraf Derneği ile Alanya Fotoğraf Sanatçıları Derneği üyeleri ile Ankara, İzmir ve İstanbul'dan fotoğraf sanatçıları da Anamur Adliyesi'ne geldi.

Adliye binası önünde duruşma saatini beklerken basın mensuplarının sorularını yanıtsız bırakan eşi Nermin K.'nın ise oldukça gergin olduğu gözlendi.
Erdal K.'nın avukatı Levent Demir, duruşma öncesi yaptığı açıklamada, müvekkilinin TCK'nın 136. 137. maddelerine göre kişisel verileri ele geçirmek ve yaymakla suçlandığını belirterek, 136. maddeye göre 1 yıldan 4 yıla kadar, 137. maddeye göre 1,5 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istendiğini söyledi.

Tescil sınırlarını göz önünde bulundurarak ilk celsede tahliyesini beklediklerini kaydeden Demir, "Erdal K., dünyaca tanınan bir fotoğrafçı ve dünyanın birçok ülkesinde fotoğrafları sergilenen bir fotoğraf sanatçısı. Bence bu kişinin, 3-5 özürlü arkadaşımızın fotoğraflarını alıp kişisel verilerini yayması olarak değerlendirilmesini pek anlamlı bulmuyoruz. Biz bunu sınırların zorlanması olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Erdal K. tarafından fotoğrafları çekildikten sonra internette yayınlanan Binali Çiftçi (50), "Doktor bizim fotoğrafımızı çekti ama biz şikayetçi değiliz. Bize herhangi bir vaatte bulunmadı. Benim iki çocuğum onun sayesinde okuyor. Benim de, eşimin de fotoğrafını çekti. Bu resimler internete kondu. Doktor bey bu fotoğrafları rahatsızlığımızdan ötürü çekti. Birileri fotoğrafları eline geçirmiş. Zaten resimlerimizi çekmesini biz istedik. Eşim de, ben de özürlüyüz. Bize rapor alacaktı. Fotoğrafları o amaçla çekti. Bu fotoğraflar çekilirken kimse yoktu. Ama internette yayınlanan fotoğrafta benim resminin yanında bir kadın, eşimin yanında ise bir erkek vardı. Beni de, hanımımı da rezil eden kimse ben bunların bulunmasını istiyorum" diye konuştu.
Göğüs kanseri olan eşi Elife Çiftçi ise, "İnternette yayınlanan fotoğraflarda arkamda bir adam vardı, oysa fotoğraf çekilirken böyle biri yoktu" dedi.

Mersin Fotoğraf Derneği üyesi fotoğraf sanatçısı Tahir Özgür de şunları söyledi:
"Aslında hepimizin susması, hukukun konuşması gerekiyor. Eğer hukukla yönetilen bir ülkeysek, işte asıl karar burada verilecek. Ama gazetelerin 1 ay önce Erdal K. hakkında doktorun genelev rezaleti dediği rezaleti birilerinin yargılaması gerekir. Doktor burada yargılanacak, ama gazetede atılan başlıkları kim yargılayacak."
Mağdurlardan görme özürlü Mehmet Ercan Çaltı'nın yine görme özürlü babası Ahmet Çaltı ise, "Ben de oğlum da görme özürlü. Oğlumun gözünü ameliyat ettireceğini söyleyerek fotoğraflarını çekti. Ancak aradan zaman geçmesine rağmen, ameliyat olamadı bir türlü. Doktora sorduğumda iki kez sıraya koyduklarını söyledi. Ancak son sorduğumda ise bana bu işin kapandığını söyledi. Ama çekilen fotoğraflar, çok farklı bir şekilde internette yayınlandı şikayetçim" şeklinde konuştu.

Anamur Asliye Ceza Mahkemesi'nde avukatları Levent Demir ve Ayşe Yanı ile hazır bulunan Erdal K.'nın yargılanması devam ediyor.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2008 Cuma 17:17:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali can IP: 78.166.126.xxx Tarih : 25.07.2008 21:13:37

 hiç utanmadınmı bunu yaparken