4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Fransa Büyükelçisi Mersin'de

Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Paul Poudade, Fransa Parlamentosu'nda kabul edilen sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasa tasarısının hükümet tarafından desteklenmediğini belirterek, konunun tarihçilere bırakılması gerektiğini söyledi. 

İsrail'in Lübnan'da başlattığı saldırının ardından ülkedeki bin 25 Fransız vatandaşının Mersin Limanı aracılığıyla tahliye edilmesinden dolayı Mersin Valisi Hüseyin Aksoy'a teşekkür ziyareti gerçekleştiren Büyükelçi Poudade, Mersin'de bulunmaktan büyük onur duyduğunu belirtti. Fransa'nın Mersin'i çok iyi tanıdığını ifade eden Büyükelçi Poudade, "Fransa bu bölgeyi iyi tanıyor ve buraya yönelik çok büyük sevgi var. Buraya geldiğim zaman hemen fark ediliyor ki gelişen bir bölge" dedi. 

Lübnan'da yaşanan olaylar nedeniyle bugüne kadar 10 bin 21 yabancı ülke vatandaşının Mersin Limanı aracılığıyla tahliye edildiğini anımsatan Vali Aksoy ise, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak ve geleneklerimiz gereği olarak zor durumda olan insanlara yardım ettik ve etmeye devam edeceğiz. Bu bizim toplumsal görevimiz ve bu hiçbir ülke ayrımı yapmadan zor durumdaki tüm insanlara vermiş olduğumuz bir yardım. Büyükelçi'ye buraya gelerek teşekkür etme nezaketini gösterdikleri için ayrıca teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Ziyaret sırasında, sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasa tasarısının Fransız Parlamentosu'nda kabulüyle ilgili görüşleri sorulan Büyükelçi Paul Poudade, "Herkes kendini istediği gibi ifade eder. 

Son zamanlarda yaptığım mülakatlarda belirttim, bu tasarının gereksiz olduğunu düşünüyorum. Bu tasarının zaten Fransız Senatosu'ndan geçmeyeceğini düşünüyorum. Kanaatim, tarihi tarihçilere bırakmak lazım. Herkes fark etti ki hükümet bu tasarının arkasında durmuyor. Hükümet bu tasarıyı desteklemiyor" şeklinde konuştu. 

Büyükelçi Poudade'nin değerlendirmesi üzerine Vali Aksoy da, "Büyükelçi'nin bu sözleri bizi biraz rahatlattı. Tasarı, Türkiye'de büyük bir üzüntüyle karşılandı. Türkiye ve Fransa arasında geçmişe dayanan sıcak ilişkiler var. O günün koşullarında gelişen bir tehcir olayını soykırım olarak algılamak, kabul edilebilecek bir şey değildir ve BM'nin soykırım tanımlamasıyla örtüşen bir yanı yoktur. Temennimiz bu tasarının kabul görmemesi ve Türkiye üzerinde yarattığı bu olumsuzluğun kalkmasıdır" dedi. 

Ziyarette ayrıca, Vali Aksoy tarafından Büyükelçi Poudade'ye Mersin'i tanıtan materyaller ile cezerye tatlısı hediye edildi. Büyükelçi Paul Poudade ise, Vali Aksoy'a Osmanlı döneminden başlayarak Türkiye ve Fransa ilişkilerini konu edinen bir dergi hediye etti.
iha
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2006 Pazartesi 14:34:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?