9
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Fuarı 60 bin kişi ziyaret etti

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Kadri Şaman, yaklaşık 60 bin kişi tarafından ziyaret edilen Mersin 2. Otomobil, Ticari Araçlar ve Motosiklet Fuarı'yla, fuar kenti olma yolunda önemli bir adımın daha başarıyla atıldığını söyledi.

Geçtiğimiz hafta görkemli bir törenle açılışı gerçekleştirilen Mersin 2. Otomobil, Ticari Araçlar ve Motosiklet Fuarı sona erdi. Giriş ücretinin 5 YTL olduğu fuarı 60 bin kişinin ziyaret ettiği ve 350 aracın satıldığı öğrenildi.
MTSO Başkanı Şaman, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, fuarın başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini ve Mersin'in fuarcılık açısından önemli bir noktaya doğru gittiğini vurguladı. Önümüzdeki yıl için de 13 fuar düzenlemeyi hedeflediklerini anlatan Şaman, bunların 3-4 tanesini uluslararası nitelik taşıyan fuarlar olarak düzenleyeceklerini kaydetti. Fuarın, Otomobil Distribütörleri Derneği'nin (ODD) de fuar takvimine alındığı için ayrı bir önem taşıdığına işaret eden Şaman, "Fuarımızı başarılı bir şekilde tamamlayarak, Mersin'in bir fuar kenti olması yönünden bir adım daha atılmış oldu. Fuarda kurulan stantlar ODD'nin de desteği ile uluslararası boyutta düzenlendi. Yaklaşık 350 aracın satıldığı fuarda bir o kadar da satış bağlantısı yapıldı" diye konuştu.

MAN Kamyon Doğu Akdeniz Bölge Bayisi Cafer Tayyar Köksal da, geçen seneye göre bu yıl daha sakin bir fuar gerçekleştiğini belirterek, "Ya insanların fuardan haberi yok ya da insanların parası yok. Yeni yerden kaynaklanan bir sorun olduğunu düşünmüyorum, ama biz MAN grubuna biletler fuara katılmadan 1 gün önce geldi. Eğer 1 ay önce gelseydi, biz bütün müşterilerimize gönderirdik ve onlar da kendi aralarında konuşurken, belirli bir kesim bu fuarı duymuş olurdu. Dolayısıyla kimsenin olmadı. Bize göre geçen seneye göre iyi değil. Fuar alanı güzel, ama istediğimiz kitleye ulaşamadık. Geçen yıl fuarda müşteriler yürüyemiyordu, bu fuarda ise biz birbirimizi ziyaret ettik" diye konuştu.

Pazar payındaki yüzde 17'lik daralmanın MAN grubunu da etkilediğini ifade eden Köksal, 2006 yılında MAN Türkiye satışı 4 binin üzerindeyken, 2007'de bu rakama ulaşamadıklarını vurguladı. Bunun en büyük bölgesel nedenini ise Irak olarak değerlendiren Köksal, şöyle konuştu:
"Mersin ve Adana nakliyatta sürekli olarak Irak'la çalışıyordu. O bölgenin kapanması bizim burayı çok etkiledi. Nakliyeciler de yük taşıyamadıkları için araç alımına gitmediler. Çiftçi de çok kazanamadığı için araçlarını değiştiremedi. Petrol fiyatlarının da artmasıyla birlikte satışlarımızda bir düşüş yaşandı. Ağır ticari araç sonuçta bir yatırım aracı ve bu aracı alıp para kazanmak gerekiyor. Şu an insanlar para kazanamadığı için almak için bu tür araçları alırken bir kere değil, bin kere düşünüyorlar. Önceden 1 ayda 30 çekici satarken, şimdi 10 çekici zor satıyoruz."

Volvo Otomotiv Türk Bölge Satış Koordinatörü Devrim Karataş ise, direk ithalatçı firma oldukları için müşterilerle aralarındaki bağın artması amacıyla fuara katıldıklarını söyledi. Mersin'de fuar alanının küçük olmasından dolayı ağır ticari araçların dışarıda sergilendiğini hatırlatan Karataş, havalar nedeniyle hem kendilerinin hem de müşterilerin bazı sıkıntılar çektiğini kaydetti. Volvo'nun dünyada 80 bin çalışanı olduğuna işaret eden Karataş, "Volvo, Türkiye'ye 2001 yılından sonra geldi ve yatırımlarını emin adımlarla ilerletiyor. 2001'de yılda 150 araç satılırken bugün yılda bin aracın üzerine çıkmaya başladık. Volvo için herşeyden önemlisi güvenlik. 2008 yılında da en az bin araç satmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2007 Perşembe 16:11:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet IP: 88.247.78.xxx Tarih : 9.11.2007 11:10:59

BEN HANIM VE İKİ ÇOCUĞUM İLE 20 MİLYON VEREREK O FUARA GİRMEM ...SELAMLAR