8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Gazi Çiftliği restore ediliyor

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, örnek uygulamalar gerçekleştirmek amacıyla 1936'da kurduğu ve 1 No'lu üyesi olduğu Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Atayurt beldesindeki Türkiye'nin ilk kooperatifi ''Gazi Çiftliği''nin harabeye dönen binalarının restore edileceği bildirildi.

6 Mart 2007 tarihinde, İl Genel Meclisi'nin aldığı kararla 10 yıllığına Atayurt Belediyesi'ne tahsis edilen Gazi Çiftliği'nin, Belediye Başkanlığı ve İl Özel İdaresi işbirliğiyle restore edileceği belirtildi. Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na gönderilen projenin tasdik edildiği ifade edelirken, 2 bin 790 metrekare üzerine yapılan 11 odalı kooperatif binası ile 130 metrekare üzerine kurulu karakol binasının duvarlarında yıkılma, çatısında çökme meydana geldiği, binaların kapı ve pencerelerinin ise çürüdüğü kaydedildi.

Atayurt Belediye Başkanı Sedat Yeğiner, Türkiye'nin ilk kooperatifi olması dolayısıyla buranın manevi bir değer taşıdığını belirterek, "Atayurt Belediyesi olarak bu binaları Atamıza yakışır bir şekilde restore edeceğiz. Ulu Önder Atatürk, Türkiye'de ilk kooperatifi kurmak amacıyla beldemiz sınırları içerisinde, eski adı Tekir, bugünkü adıyla Olukbaşı olan yerde 12 bin 607 dönüm araziyi, Silifke Tapu Sicil Müdürlüğü'nün 8 Temmuz 1925 gün ve 4-5-6 numaralı kayıtlarına göre satın almış. Atatürk, ilk traktörü de bu çiftlikte kullanmış. Tarımsal ve hayvansal yeni türler bu çiftlikte denenmiş, üretilerek illere dağıtılmış. Atatürk, daha sonra çevre köylülerin eğitilebilmesi için bir Bölge Ziraat Okulu'nu, yani kooperatif binasını yaptırmış. Kooperatif binasının zemininin seramik kaplı olduğu ve Selanik'ten getirildiği, ayrıca duvarlarında sfenksler olduğu tespit edilmiştir" dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2007 Cuma 13:54:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
muhammet cerekci IP: 82.233.225.xxx Tarih : 9.11.2007 14:54:19

yetkili kardesler bu gune kadar neredeydiniz ki kilincaya kadar sahip cikin su tarihi deyerlerimize