2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Gaziler 'barış adına' yürüdü!

Dünya Gaziler Federasyonu kapsamında organize edilen, 'Barış Adına Gaziler Yürüyüşü', Birleşmiş Milletler (BM) tarafından alınan kararla Mersin'de gerçekleştirildi.

Camii Şerif Mahallesi'nde yer alan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Mersin Şubesi önünde bir araya gelen gaziler, burada kortejler eşliğinde Uray Caddesi'ni takiben Atatürk Caddesi oradan da Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.
Ellerine Türk bayrakları alan gaziler, yürüyüş boyunca marşlar da söyledi. 'Eskişehir Marşı'nı hep bir ağızdan seslendiren gaziler, yürüyüş ahengiyle de adeta askeri birliği andırdı.

Zaman zaman etkili olan yağmura rağmen yürüyüşünü sürdüren gaziler, caddedeki vatandaşların meraklı bakışları altında Cumhuriyet Meydanı'nda yürüyüşlerine son verdi.

Burada vatanı uğruna şehit düşenler adına bir dakikalık saygı duruşunda bulunan gaziler, daha sonra hep bir ağızdan İstiklal Marşı'nı okudu. Grup adına bir açıklama yapan, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Mersin Şubesi İkinci Başkanı Halil Kur, gerçekleştirdikleri etkiliğin 'Gaziler Haftası' kapsamında, Dünya Gaziler Federasyonu tarafından organize edildiğini söyledi.

21 Eylül tarihinin aynı zamanda da 'Dünya Barış Günü' olduğuna dikkati çeken Kur, "Bu yıl ayrıca İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin de ilanının 60. yıldönümüdür. İkinci büyük emperyalist paylaşım savaşı, Eylül 1939'da Naziler'in Polonya'yı işgaliyle başladı. Ardından da 52 milyon ölü, milyonlarca yaralı, sakat ve moloz yığını haline gelmiş kentlerle acı ve gözyaşı bırakarak, 1945 yılının Mayıs ayında son buldu. İnsanlık tarihinin bu en acımasız, en kanlı, en kirli savaşının başladığı gün; Dünya Barış Günü olarak kabul edilmiştir. Bu gün hepimize, tüm insanlığa kutlu olsun" dedi.

Bugün gelinen noktada kan ve gözyaşının akmadığı bir coğrafyanın kalmadığına dikkati çeken Kur, Irak'ta yaşanan işgalle birlikte Afganistan, İran ve Suriye'ye dönük tehditlerin, Balkanlar'da yaşanan ve son olarak Kafkasya'da patlak veren savaşın, insanlığın acı tarihinin devam ettiğinin de bir göstergesi olduğunu ifade etti. Bununla birlikte yaşamın sonunu getirebilecek nitelikteki 'nükleer savaş tehdidi'nin de gözden kaçırılmaması gerektiğini vurgulayan Kur, hiç kimsenin barışın derin anlamını savaşta çarpışanlardan daha iyi bilemeyeceğini, bugüne gölge düşürmek isteyenlere, kapitalizm ve onun kirli yüzü emperyalizme karşı barışın temini için; topyekun bir mücadele verilmesi gerektiğini söyledi. Kur, "Ülkemizde bölücü terör örgütü ve PKK hainlerine karşı, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve emniyet güçlerimizce amansız bir mücadele verilmekte olup, bu bayrağın altında yaşayan yüce Türk milletinin fertleri olarak; aramıza nifak sokmak isteyen ve bizi parçalamaya çalışanlara karşı birlik ve beraberlik içinde olmalı, uluslararası alanda tam bir işbirliği ve dayanışma sağlanmalıdır" diye konuştu.

Kur, dünyada sadece bir gün değil, 365 gün boyunca barışın hakim olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2008 Pazar 13:33:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?