2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Gebe eğitim merkezi kurulacak

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, 2008 yılının Ocak-Eylül Dönemi'nde kentteki gebe sayısının 11 bin 790 olduğuna dikkat çekerek, yılın ilk 6 ayında kentte sezaryenle doğum yapan kadınların oranının da yüzde 49 olduğunu söyledi.

Mersin İl Özel İdaresi tarafından yürütülen; 'Gülümseyen Mersin İçin Hizmete Gönül Verdim Projesi' kapsamında Mersin'de ilk defa 'Gebe Eğitim Merkezi Projesi (GEMEP)' adı altında bir çalışma hayata geçirildi. Mersin Valisi Hüseyin Aksoy'un eşi Hülya Aksoy'un koordinatörlüğünde yürütülecek olan proje kapsamında da Mersin Valiliği ile Mersin Tabip Odası arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Valilik Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen protokol töreninde konuşan Hüseyin Aksoy, uygulamaya konulan projeyle birlikte hamile kadınların eğitilip bilinçlendirilmesiyle birlikte sağlıklı bebeklerin dünyaya gelmesine katkıda bulunmak istediklerini belirtti.

Aksoy, projeyle çerçevesinde 16 saatlik bir eğitim programı uygulanacağına işaret ederek, eğitimlerin Mersin Tabip Odası üyeleri tarafından tamamen gönüllülük esasına göre verileceğini dile getirdi. Projenin ilk etapta kent merkezinde, sonraki aşamalarda da kentin tüm bölgelerinde uygulanacağına işaret eden Aksoy, hamile olan kadınların eşleriyle birlikte projede yer alacağı bilgisini verdi.

2008 yılı Ocak-Eylül Dönemi'nde Mersin'deki gebe sayısının 11 bin 790 olduğuna işaret eden Vali Aksoy, yılın ilk 6 ayında da yapılan sezaryenle doğum oranının da yüzde 49 olduğunu dile getirdi. Hamile kadınların önemli bir bölümünün doğum yöntemi olarak sezaryen şeklini tercih ettiğini vurgulayan Aksoy, "Sadece Mersin'de değil, Türkiye'de sezaryenle doğum oranının olağanüstü yüksek olması sebebiyle harekete geçen Sağlık Bakanlığı, sezaryenle doğun oranlarını da 'performans değerlendirme kriterleri' arasına almıştır. 2006 yılında yüzde 40.8 olan oran, yüzde 23.8'e inmiştir. Bu projeyle Gebe Eğitim Merkezleri'nden faydalanacak kadınlarımıza sağlıklı doğum yöntemleri ve doğuma hazırlanma eğitimi verilerek normal doğuma özendirilecek" dedi.

Belirtilen merkezlerde gebelerin eşleriyle birlikte; gebeliklerinin başlangıcından sonuna kadar alanında uzman kişilerden sağlıklı hamilelik ve normal doğum eğitimi alacağı bilgisini veren Aksoy, gebeliğin benzeri olmayan bir yaşam deneyimi olduğunu ifade ederek, hayata geçirilen projeyle birlikte gebe ve eşlerinin aynı yaşantıyı paylaşan kişiler olarak, grup halinde bir araya gelmeleri, dayanışmalarına ve birbirlerinden gebelik süreciyle ilgili ayrıntıları öğrenmelerine olanak sağlayacağını, anne ve çocuk sağlığı alanında özellikle koruyucu sağlık hizmetleri açısından gebe eğitiminin; daha fazla ivme kazanmasında da önemli bir aşama olacağını savundu.

Dünyaya gelecek her bebek için istedikleri tek şeyin; onların sağlıklı olması olduğunu dile getiren Aksoy, doğumun rahat geçmesi ve bebekle birlikte annenin de sağlıklı olmasının, hamilelik dönemindeki eğitimle mümkün olduğunu söyledi. Vali Aksoy, kadınların gebelikleri süresince alacakları eğitimle birlikte bir bilinmeyeni yaşamak yerine, kontrollü bir gebelik süreci yaşayacağını, bununla birlikte eşlerin de eğitime dahil olmasıyla bilinçli baba adayları yetişeceğini anlattı.

Anne adaylarının gerek kendileri, gerekse bebekle ilgili kaygılarının yanında doğum ve sonrasında yetersizlik korkusunun, hamilelik döneminin endişe ve sıkıntılarla dolu geçmesine neden olduğunu hatırlatan Aksoy, hamilelikleri süresince Gebe Eğitim Merkezi'nde eğitilecek anne adaylarının, oluşacak fizyolojik değişiklikler, gelişebilecek şikayetler ve çözümleri konusunda bilgi sahibi olacağını, gereksiz kaygılardan uzak mutlu bir gebelik ve sağlıklı bir doğum dönemi yaşayacağını kaydetti.

Aksoy, "Kadınlar, gebelikleri süresince ve sonrasında halk arasında yaygın olan davranışlar yerine daha bilinçli ve daha doğru davranış şekillerini seçecek. Annelerinden, arkadaşlarından, kitaplardan hatta filmlerdeki ağrılı doğum sahnelerinden aldıkları yetersiz yanlış bilgilerden bilinçli bir şekilde doğruya yönlenecek" diye konuştu.

Çalışan kadınların sayısının her geçen gün arttığını, bu kadınların da doğum şekli olarak sezaryen yöntemini seçtiğine işaret eden Aksoy, çalıştığı için hamilelik dönemiyle ilgili gerekli bilgiye ulaşamayan kadınların da açılacak merkezler vasıtasıyla bilgilendirileceğini belirtti.

Gebelik süresince ve sonrasında kadınların, sürekli takip altında olacağını ve bu nedenle de daha bilinçli bir gebelik dönemi geçireceklerini kaydeden Aksoy, gebelerin hangi aşamalardan geçtiğinin takip edileceğini, böylelikle de kadınların vücudundaki değişiklikleri daha iyi anlayabileceğini, ayrıca gebelik süresince düzenli beslenme ve egzersiz yapmanın da önemini kavrayacağını vurguladı.

Aksoy, doğum eylemine hazırlanmış bireylerde doğum komplikasyonunun daha az olduğunu, doğumun süresi azalırken, ilaç kullanımının da azaldığına dikkat çekerek, motive olan ve gerekli eğitimi almış olan gebelerin, diğer gebelere göre 3'te 1 oranında daha az ağrı kesiciye ihtiyaç duyduğunun da bir gerçek olduğunu kaydetti.
Halk arasında; 'beşik ölümü' olarak bilenen ani bebek ölümleri konusunda anne adaylarının bilgilendirileceğini söyleyen Vali Hüseyin Aksoy, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bu projeyle gebelere gelişmiş ülkelerde 1-12 aylık bebekler arasında en sık görülen ve ani bebek ölümlerine yol açan hamilelik süresince ve emzirme döneminde sigara, alkol ve ilaç kullanımının zararları anlatılacak. Bu konuda yeterli bilince ulaşacak anne baba adayları hayatlarından bu zararlı maddeleri çıkarmak için bir adım atmış olacak. Ayrıca isteyen kadınlara gebe kalmadan önce gebeliğe hazırlıkla ilgili eğitim verilecek. Böylece kadınlarımız gebe kalmadan önce de izlemeleri gereken en önemli doğru yolu öğrenecek."

Mersin Tabip Odası Başkanı Aytuğ Atıcı da, hayata geçirilen projenin ana sloganının; 'Sağlıklı Bebek Güvenli Gelecek' olabileceğini ifade ederek, geleceğin çocuklarla başladığını ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün de ülkenin geleceğini gençlere emanet ettiğini hatırlattı. Atıcı, gençlerin sağlıklı olabilmesi için sağlıklı çocukların yetiştirilmesi, sağlıklı çocuk için de annelerin sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmesine bağlı olduğunu anlattı.

Projeyle birlikte öncelikli hedeflerinin anne adaylarının sağlıklı bir gebelik süreci yaşaması, ve bu süreç içinde de gebelerin doğuma ve hemen ardından da bebek emzirmeye hazırlanmış olacağını belirten Atıcı, "Bu proje, Mersin Tabip Odası ile Mersin Valiliği arasında yapılan ilk proje. Ancak bundan sonraki projelere de bir ağabeylik ya da ablalık yapacağını düşünüyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından da Mersin Valisi Hüseyin Aksoy ile Mersin Tabip Odası Başkanı Aytuğ Atıcı arasında protokol imzalandı. Protokol törenine Vali Hüseyin Aksoy'un eşinin yanı sıra Mersin İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Zahteroğulları, Mersin İl Sağlık Müdürü Aytekin Kemik de katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2008 Salı 16:01:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?