5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Geçimlerini balık ağından sağlıyorlar

İŞSİZLİĞE KARŞI 'BALIK AĞI' ÖRÜYORLAR

Mersin'de kadınlar 'balık ağı' örüp evlerini geçindirirken, madde bağımlısı çocuklarsa kültürel ve sosyal etkinliklerle yeniden topluma kazandırılmaya çalışılıyor.

Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) tarafından hazırlanan, Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından da '2008 Yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı' kapsamında desteklenen 'Karaduvar Mesleki ve Sosyal Gelişim Merkezi Projesi' kapsamında başlatılan çalışmalar devam ediyor. Toplam bütçesi 89 bin 198 TL olan projeyle bölgenin ekonomik ve sosyo-kültürel ortamının iyileştirilip nitelikli iş gücünün yetiştirilmesiyle birlikte sürdürülebilir bir kalkınmanın sağlanması hedefleniyor.

Uygulama alanı olarak merkez ilçe Akdeniz'e bağlı Karaduvar Mahallesi'nde ağırlık kazanan çalışmaların; dar gelirli ailelerde 18-45 yaş arası eğitim imkanı, mesleği ve geliri bulunmayan ev hanımı veya yetişkin kız çocuklardan oluşan 50 kişilik grup ile 14-24 yaş arası madde bağımlısı veya potansiyel bağımlılık riski olan çocuk ve gençlerden oluşan 50 kişilik bir grubu kapsadığı belirtildi.

Karaduvar Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Mersin Sanat Etkinlikleri Derneği ile ortaklaşa yürütülen çalışmaları yerinde inceleyen MDTO Genel Sekreteri Korer Özbenli, 25 kişiden oluşan ve iki grup halinde yürütülen 'Balık Ağı Örücülüğü Eğitimi'nin tamamlandığı bilgisini vererek, kadınların aldıkları eğitimle birlikte kurulan bir atölyede bölgedeki balıkçıların ihtiyacını karşılamak üzere ağ yapmaya başladığını söyledi. Korer Özbenli, kadınların böylelikle hem meslek sahibi olduğunu hem de

bölgedeki önemli bir eksikliği gidererek ailelerinin geçimine katkıda bulunduğunu anlattı.

Bugün kentte sadece balıkçılık ve buna bağlı sektörlerde faaliyet gösteren 700 firma olduğu bilgisini veren Özbenli, buradaki amaçlarının balıkçılıkla ilgili olarak bölgede bir sinerji oluşturularak mevcut ihtiyaçların karşılanması olduğunun altını çizdi. Özbenli, özellikle ağların donanımı ve tamiri konusunda bölgenin bir cazibe merkezi olarak öne çıkması olduğunu söyledi. Korer Özbenli, projenin bir diğer ayağında da 14-24 yaş arası 50 madde bağımlısı veya potansiyel bağımlılık riski taşıyan çocuk ve

gençlerin yeteneklerinin ortaya çıkarılması, zararlı ve kötü alışkanlıklardan korunmasının yanı sıra fırsat eşitliği sağlanarak onların topluma yararlı, yurttaşlık bilinciyle gelişmiş vatansever birer insan olarak yetiştirilmeleri amacıyla rehberlik, danışmanlık hizmetleri, sosyo-kültürel aktivitelerle psikolojik desteklemeler ile tiyatro eğitimi verildiğini dile getirdi.

İŞSİZLİĞE KARŞI 'BALIK AĞI' ÖRÜYORLAR
İHA
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2009 Cumartesi 15:59:03
Güncelleme :21 Kasım 2009 Cumartesi 20:47:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?