4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Geçmiş ve bugün aynı sahnede

GEÇMİŞ VE BUGÜN AYNI SAHNEDE BULUŞTU

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), Beyhan Murphy ve Mercan Dede'nin 'göçe toplum kökleri'nden yola çıkarak tasarladığı 'Güldestan' adlı eseri sahneledi.

Geçmiş ve bugünün yaşamlarının yanı sıra içsel arayışların da yansıtıldığı eserle birlikte sahnede renk, hareket ve müzik armonisi oluşturuldu.

Bir müzik ve dans projesi olarak da öne çıkan eser, Mersin Kültür Merkezi'nde sahnelendi. Çağdaş anlatımı ve evrensel bir sahne yapıtı yorumu yapılan 'Güldestan' adlı eserin koreografi ve yönetmenliğini Beyhan Murphy üstlenirken, müzik direktörlüğünde de Mercan Dede yer aldı. Arkın Zirek tarafından sahneye konulan eserin dekor tasarımlarını Işın Mumcu, kostüm tasarımlarının da İsmail Dede'ye ait olduğu bildirildi. Michael Odam'ın yaptığı ışık tasarımının realizasyonu ise Beyhan Murphy ve Tarı Deniz tarafından gerçekleştirilirken, fotoğrafların da Ara Güler'e ait olduğunun altı çizildi.

Beyhan Murphy ve Mercan Dede'nin göçebe toplum köklerinden yola çıkarak tasarladıkları Güldestan' adlı eserle birlikte sahnede renk, hareket ve müzik armonisi oluşturulurken, kuralsız bir dille de geçmiş ve bugünün yaşamlarının yanı sıra içsel arayışlar da sahneye taşındı.

MDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Hasan Alptekin, 'Güldestan'ın çağdaş tiyatro, edebiyat, fotoğraf, özgün ses sanatı, sema gibi yan öğelerle de beslenirken, sahnede ve sahne arkasında da Orhan Pamuk ve Ara Güler gibi kendi alanında tanınmış birçok ismin imzasının bulunduğu vurguladı. Alptekin, “Çağdaş bir anlatım, çağdaş bir yorumla bütünüyle bir Türk markası ve evrensel bir sahne yapıtı olan Güldestan'ı sahnelemekten büyük bir gurur ve mutluluk duyuyoruz. Eseri, önümüzdeki günlerde de yeniden izleyicisiyle buluşturacağız” dedi.

GEÇMİŞ VE BUGÜN AYNI SAHNEDE BULUŞTU
GEÇMİŞ VE BUGÜN AYNI SAHNEDE BULUŞTU
İHA
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2010 Perşembe 09:11:01
Güncelleme :2 Aralık 2010 Perşembe 10:47:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?