8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Geeceğin 'Einstein'ları mezun oldu

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör, bilimin bir sonu olmadığını belirterek, "Zaman ve mekanda sınır yok. Bilim, dünyanın en zevkli oyunudur. Bu oyunu oynayarak sürekli yeni şeyler öğreniyorsunuz" dedi. 

Mersin Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü mezunları için diploma töreni düzenlendi. Çiftlikköy Kampusü Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi A Salonu'nda gerçekleştirilen törene, MEÜ Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, rektör yardımcıları, dekanlar, müdürler, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Törenin açılışında konuşan Rektör Aydın, Mersin Üniversitesi'nin çok kısa bir geçmişi olmasına rağmen, kurumsallaşmasını tamamlamış ve ileriye dönük adımlarını atmış bir üniversite olduğunu söyledi. Bilim insanlarının aydınlık fikirli, ileri görüşlü olması gerektiğini ifade eden Aydın, "Bizim de aydınlık fikirli, ileri görüşlü, laik ve Cumhuriyetçi insanlara ihtiyacımız var" diye konuştu. 

Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mahir Turhan ise, enstitü hakkında bilgi verdi. Enstitünün 1992 yılında kurulduğunu belirten Turhan, eğitim ve öğretime 14 anabilim dalı ile devam ettiklerini, tüm anabilim dallarında yüksek lisans programı olduğunu vurguladı.
Fen Bilimleri Enstitüsü Öğrenci Temsilcisi Özge Sancak da, öğrencilerin mezun olmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. Atatürk ilke ve devrimlerini rehber edineceklerini söyleyen Sancak, "Bugün alacağımız diplomalar, ailelerimizin, eğitimcilerimizin ve bizlerin emek ve özverisinin gurur verici birlikteliğini temsil ediyor. Mersin Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü'nün mezunları olarak, bu kurumda hızla artan bilgiye nasıl ulaşacağımızı, bilgiyi nasıl kullanacağımızı, kendimizi sürekli nasıl yenileyeceğimizi, geliştireceğimizi, araştırmanın, bilimin ve ekip çalışmasının önemini öğrendik. Bundan sonraki yaşamımızda da Atatürk ilke ve devrimlerine yürekten bağlı, bilim ve teknolojinin takipçisi, araştıran, düşünen, sorgulayan ve üreten bireyler olacağımıza söz veriyoruz" şeklinde konuştu. 

Törende, İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör tarafından "Bilimsel Yöntem Nedir, Nasıl Tanınır, Nasıl Uygulanır?" konulu bir konferans verildi. Bilimi, bir bilgiyi yaratma ve edinme faaliyeti olarak tanımlayan Prof. Dr. Şengör, Karl Raimund Popper'in bilimi; içerdiği ifadeler, gözlem raporlarını oluşturan ifadelerle yanlışlanabilecek düşünce sistemlerinin tamamı olarak açıkladığını söyledi. 

Popper'e göre, sunulan iddianın, çıkarımlar ve gözlemlerle çelişmesi gerektiğini vurgulayan Şengör, "Popper, bilgiyi ideal ve gerçekçi olarak tanımlamıştır. İdeal bilgi, herhangi bir nesne veya sürecin tüm özelliklerinin kodlanmış hali; gerçekçi bilgi ise, herhangi bir nesne veya sürecin gözlemcinin ilgisini çeken özellikleri arasında ulaşılabilir olanlardan kodlanabilenlerin tamamıdır" dedi. 

Newton, David Hume, Laplace Buna, Ariston, Gazali gibi pek çok düşünür ve bilim insanlarının bilimle ilgili görüşlerini aktaran Prof. Dr. Şengör, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Bilimin bir sonu yok, çünkü kainat sonsuz. Zaman ve mekanda sınır yok. Bilim, dünyanın en zevkli oyunudur. Bu oyunu oynayarak sürekli yeni şeyler öğreniyorsunuz." 

Tören sonunda mezun olan öğrencilere temsili diplomaları verilirken, Prof. Dr. Aydın da, Prof. Dr. Şengör'e bir teşekkür plaketi takdim etti.
İHA
Yayın Tarihi : 3 Mart 2007 Cumartesi 12:52:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?