2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

'Geleneksel Rom Şenliği' yapıldı

Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu'nun bu yıl ilk defa Mersin'de düzenlediği 'Geleneksel Rom (İnsan) Şenliği, renkli görüntülere sahne oldu.

Geleneksel hale getirilmesi hedeflenen şenliğin ilki; Turgut Reis Mahallesi'nde yapıldı. Yoğun ilginin gösterildiği şenliğe; Mersin Vali Yardımcısı Kadir Okatan, Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Çalışkan da katıldı.

Roman insanının kültürünü, aşklarını ve hayat felsefesini anlatan şarkıların seslendirildiği etkinlikte, genç kızlar ve delikanlılar da kendilerine has oyunlarıyla renkli görüntüler oluşturdu.

Şenliğe katılan protokol üyeleri dansçı çocuklara alkışlarıyla destek verirken, Roman vatandaşlar ise kendilerini müziğin ritmine bırakarak hoşça vakit geçirdi.
Burada konuşan Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylan, Roman insanının tüm olumsuzluklara ve önyargılara rağmen dünyanın rengi olduğunu ifade etti.

Dalyan, insanca bir yaşam için, kamusal alanda yer alarak temsil haklarını kullanmak istediklerini söyledi. Daylan, Roman insanının sempatik halleri, sevecen tavırları, heyecanlı ve cıvıl cıvıl gülen gözleriyle birlikte hayata anlam katan, olumsuzlukları da tatlı bir tebessümle geçiştiren ve bunu sanat haline getiren bir toplumun parçası olduğunun altını çizdi. Daylan, "Al sancağımızın ve eşsiz güzel vatanımızın evladı olmanın haklı gururunu yaşayan Roman insanının tek bir isteği vardır; insanca yaşamak" dedi.

Temsil haklarını kullanmanın yanında kamusal alanda da yer almak istediklerini dile getiren Daylan, yerel yönetimlerden ve Mersin'i yönetenlerden gerekli desteği alamadıklarını öne sürerek Roman insanına siyasi bağlamın dışında destek verilmesinin de insani bir görev olduğunu savundu.

Daylan, Romanlara karşı pozitif ayrımcılık yapılmasını istedi ve ardından da ekledi: "Toplumsal yaşama katılımına ihtiyaç duyulan sosyal ve eğitsel çalışmalar yapılmalı. Bu duygu ve düşüncelerimizi benimseyecek temsil hakkıyla taçlandıracak güzel insanlarla süreçleri aşacağımıza tüm kalbimizle inanıyoruz."

Mersin genelinde 9 bin Roman vatandaşının yaşadığını, bu rakamın da Türkiye genelinde 14 milyona ulaştığını belirten Ali Daylan, 'temsil hakkı' konusunda kararlı olduklarını bu noktada siyasi partilerin kendilerine gereken toleransı ve desteği de vereceğine inandıklarını, bununla birlikte 2009 yılı Mart ayında yapılması planlanan yerel seçimlerden de çok şey beklediklerini dile getirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2008 Salı 14:11:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?