2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Genç ormanlara biyolojik koruma

Mersin'de 390 bin hektar kızılçam ormanı, Dünya Sağlık Örgütü onaylı biyolojik ilaçlarla korunmaya çalışılıyor.

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, kızılçam ormanlarındaki ağaçların ibre yapraklarını yiyerek beslenen çamkese böceğine karşı 'biyolojik savaş' başlattı.

Bu kapsamda sisleme yöntemiyle ilaçlama çalışmalarının yanı sıra çamkese böcekleriyle beslenen kuş ve faydalı parazitlerin çoğaltılması için de yoğun bir çaba sarf ediliyor.

Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, genç ormanlarda genellikle biyolojik ve mekanik mücadele yöntemleri uyguladıklarını söyledi. Gözükara, yaşlı ve uzun boylu ağaçlarda ise çevredeki diğer canlılara zarar vermeyen, yarı biyolojik ilaçları sisleme yöntemiyle kullandıklarını, söz konusu ilacın üzerine bulaştığı çam ibrelerini yiyen çamkese böceklerinin imha edildiğini kaydetti. Gözükara, "Mersin'de 400 bin hektarlık bir alana yayılan kızılçam ormanının 390 bin hektarında mekanik ve biyolojik metotlarla çamkese böceği mücadelesi gerçekleştiriyoruz. Bunun yanında 10 bin hektar kızılçam ormanında da yaşlı ve boylu ağaçlarda mekanik mücadele zor olması nedeniyle doğadaki diğer canlılara zarar vermeyen, sadece çam ağacının ibrelerini yiyen ve çamkese böceğine zarar veren yarı biyolojik ilaçlarla mücadele ediyoruz" dedi.

Kimyasal ilaçlarla mücadelenin çevredeki diğer canlılara zarar verdiğini, bu nedenle de yarı biyolojik mücadele yöntemini benimsediklerinin altını çizen Gözükara, kullanılan ilaçların Avrupa Birliği (AB) standartlarında olduğunu, bunun yanında Dünya Sağlık Örgütü tarafında da test edilerek onaylandığını anlattı.

Gözükara, çamkese böceğiyle birlikte değişik orman ağaçlarına zarar veren diğer böcek, mantar ve parazit otsu bitkilerle ilgili başlatılan mücadelenin de sürdürüldüğü bilgisini verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2008 Cuma 18:50:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?