30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Genç şaire ödül

Kırgızistan'da bulunan Celal Abad Devlet Üniversitesi tarafından düzenlenen Cengiz Aytmatov Edebiyat ödülleri kapsamında Mersin'in Erdemli ilçesinde yaşayan genç şair Önder Koruk'a ödül verildi.

2004-20010 yılları arasında kendisinin de eğitim gördüğü Celal Abad Devlet Üniversitesinde, Büyük Kırgız Edebiyatçısı Cengiz Aytmatov'un anısına düzenlenen edebiyat ödül töreninde şiir dalında ödül almaya hak kazanan genç şaire kazandığı ödül kargo ile gönderildi. Şiirlerinde Kırgız kültür ve yaşayışına yer vererek ülkenin tanıtımına katkı sunduğu için verilen ödülü kargodan alan Koruk, okuduğu okul tarafından böyle bir ödüle layık görüldüğü için çok mutlu olduğunu söyledi.

İkinci şiir kitabını çıkaran genç şair Koruk, "Üniversite eğitimimi tamamladığım Celal Abad Devlet Üniversitesi'nin düzenlediği ve büyük Kırgız edebiyatçısının anısına düzenlenen bu programda ödül verilmesi beni ziyadesiyle mutlu etti. Aytmatov ile okuduğum yıllarda tanışma fırsatı buldum. Kendisinin vefatından sonra böylesine anlamlı bir törenle anılması ve benim gibi yolun başında olan bir yazara ödül verilmesi edebiyat hayatıma yön vereceğine inanıyorum. Eserlerimde Türk Cumhuriyetlerinin kullandığı ortak kelimeleri kullanmaya özen gösteriyorum" dedi.

Kitaplarını bastırmak için para biriktiğini ifade eden Koruk, “Taslağı tamamlanmış ve 3 yıldır üzerinde çalıştığım romanımda da Kırgızistan'ın 1917 yılında Rusya'ya başlattığı isyanı konu aldım. Diğer yandan da 3. şiir kitabım için yazmış olduğum şiirlerden derlemeler yapıyorum. Yeni çıkaracağım her iki kitabımın da Türk Cumhuriyetleri tarafından ilgi göreceğini düşünüyorum. Yazdığım kitapları hep kendi imkanlarımla çıkardım. Yazdığım eserlerimle büyük Türk dünyasına hizmet vermeye çalışıyorum” diye konuştu.

Yazarların çok zor şartlar altında eserlerini piyasaya çıkardığını da ifade eden Koruk, şöyle devam etti; "Şimdiye kadar çıkardığım iki kitabımda da maddi bir destek almadım. Tamamen kendi harçlıklarımdan biriktirdiğim paralarla kitap çıkardım. Benim durumumda olan birçok şair ve yazar var. Yazdıkları eserleri gün yüzüne çıkaramayan bir çok arkadaşımız var. Bu konuda sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimleri bölgelerinde bulunan şair ve yazarlara destek vermelerini istiyorum."

iha
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2011 Cuma 16:37:45
Güncelleme :23 Eylül 2011 Cuma 16:46:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?