4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Gezende Barajı'nın kapakları açıldı

Mersin'in Mut İlçesi'ndeki Gezende Barajı'nın kapakları açıldı. Barajdan bırakılan suyun, Silifke'ye gece saat 01.00 sularında 680 m3/sn debi ile ulaşması beklenirken, meydana gelebilecek taşkınlara karşı vatandaşlar uyarıldı. Yetkililerin uyarısıyla, taşkın ihtimali bulunan mahalle ve köylerde yaşayan vatandaşlar, jandarmanın da desteği ile evlerini boşaltmaya başladı. 

Suyun bırakıldığı haberinin alınmasının ardından DSİ Müdürlüğü'nde ilçe kaymakamlığına vekalet eden Mersin Vali Yardımcısı Ahmet Beyoğlu başkanlığında kriz merkezi oluşturuldu. Kriz merkezinde görev alan Silifke Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel, Emniyet Müdürü Mehmet Yüceli, Jandarma Bölük Komutan Vekili Başçavuş Selim Gül, DSİ 62. Şube Müdürü A.Selcan Atay, Sağlık Grup Başkanı Dr. Murat Güngör, İlçe Tarım Müdürü Sami Cüceloğlu, Milli Eğitim Müdürü Kazım Alp Alkan, Orman İşletme Müdürü Kubilay Akdeniz, TEDAŞ Müdürü Mahmut Tece, Meteoroloji Müdürü Mehmet Söyler, Sivil Savunma Müdürü Alaattin Ayaz, Telekom Müdürü Ergün Uysaloğlu, Karayolları Temsilcisi Volkan Yavuzyolcu ve Köy Hizmetleri Temsilcisi Enver Uysal, barajdan bırakılan suyun ilçede ne gibi olumsuzluklara neden olabileceğini görüşürken, taşkınların olabilme ihtimalinin yüksek olduğu mahalle ve ova köylerinde vatandaşlar uyarıldı. 

Kriz merkezinde görüşülen konular ve vatandaşlara yapılan uyarılar hakkında açıklama yapan Beyoğlu, "Şu anda Göksu Nehri'nden 300 m3/sn su geçiyor. Yağışlardan dolayı Gezende Barajı'nda biriken su miktarının fazla olması nedeniyle, su kotunun düşürülmesi amacıyla kontrollü olarak su bırakıldığı bildirildi. Barajdan bırakılan suyun bu gece saat 01.00 sularında ilçemiz merkezine 680 m3/sn debisinde ulaşacağı, fakat öngörülmeyen gelişmeler de dikkate alınarak gece 01.00'dan sonra Göksu Nehri debisinin 1000 m3/sn'ye ulaşması ihtimaline karşı tedbirlerin 1000 m3/sn'ye göre alınmasına karar verildi. Göksu Nehri'nin debisinin 680-1000 m3/sn aralığında seyretmesi durumunda ırmağın sağ sahilindeki Bucaklı Mahallesi cami civarı ile Eyceli mevkii bölgesinde yaşayan vatandaşların taşkına maruz kalacağı tahmin ediliyor. Ayrıca ovanın Sökün Köprüsü aşağısında ırmak kenarında seddeleme olmadığından bu bölgede bulunan tarım alanlarındaki çiftçiler doğabilecek taşkınlara karşı traktör, motopomp, hasat edilmiş ürünler ve hayvanların taşınarak korunmasının sağlanması hususunda Belediye Başkanlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından oluşturulan ekipler tarafından uyarıldı. Suyun gece gelmeye başlamasıyla birlikte de vatandaşın can ve mal güvenliği için çalışmalarımız devam edecek" dedi. 

Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel ile Emniyet Müdürü Mehmet Yüceli, kriz merkezindeki toplantının ardından, taşkın ihtimali bulunan mahallelerdeki evleri gezerek, vatandaşlara uyarılarda bulundu. Vatandaşlar da yetkililerin uyarısıyla evlerini boşaltmaya başladı. Risk altındaki köylerde evlerini boşaltan vatandaşlara jandarmanın da destek verdiği öğrenildi.

iha
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2006 Cumartesi 10:07:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?