4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Gıda güvenliğinde ortak hareket

GIDA GÜVENLİĞİNDE ORTAK HAREKET

Türkiye'de ilk defa ziraat, gıda ve kimya mühendisleriyle birlikte veteriner hekimler, gıda güvenliğinin sağlanabilmesi noktasında ortak hareket etme kararı alarak protokol imzaladı. Hayata geçirilen protokolle birlikte Mersin'de gıda üretim tesisleri sıkı bir denetime tabi tutularak, sağlıklı bir üretim ve tüketim mekanizmasının işler kılınması hedefleniyor.

İmzalanan protokolün kapsamının genişletilebilmesi amacıyla Mersin İl Tarım Müdürlüğü'nden bilgilendirme toplantısı düzenlendi. İl Müdürü Hasan Hüseyin Oluğ'un makamında gerçekleştirilen oturuma; Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Mersin Şube Başkanı Mehmet Ateş, Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Mersin Şube Başkanı Yusuf Değirmenci, Mersin Veteriner Hekimler Odası Başkanı Leyla Gencer ile Kimya Mühendisleri Odası Mersin İl Temsilci Abdurrahim Öcal katıldı. Burada konuşan Hasan Hüseyin Oluğ, 'Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesi Kanunu' kapsamında tüm gıda ürünlerinin üretim, dağıtım ve satış yerlerinin denetim yetkisinin kendilerinde olduğunu hatırlattı.

Oluğ, gıda ürünlerinin üretim aşamasından sofrada tüketim aşamasına kadar olan evrenin sağlıklı ve kaliteli olmasının yanında belirlenen standartlara da uygun olması gerektiğinin altını çizerek, bu durumun yerine getirilebilmesi için de denetim çalışmalarında bulunduklarını anlattı. Söz konusu denetimlerin daha etkin ve verimli hale getirilebilmesi noktasında ilgili odaların da sürece aktif katılımının oldukça önemli olduğunu vurgulayan Oluğ, insan sağlığının her şeyden önemli olduğunu, bu konuda da her türlü işbirliğine hazır olduklarını dile getirdi. Üretim yapan gıda işletmelerindeki; 'Sorumlu Yönetici' sorununun çözüme kavuşturularak, bu görevi üstlenenlerin özlük haklarının korunması adına yapılan toplantının oldukça verimli olacağını kaydeden Oluğ, imzalanan protokolle birlikte daha profesyonel ve daha etkin bir hizmet verileceğine inandığını söyledi.

ZMO Mersin Şube Başkanı Mehmet Ateş ise, denetimlerin yanı sıra ücretlerle ilgili olarak yaşanan sorun ve sıkıntıları dile getirerek, 4'lü protokolle birlikte aynı zamanda odaların üyelerinin yanında olduğu konusunda açık bir mesaj verildiği ifade etti. Gıda güvenliği konusunda denetim yetkisi olan; 'Sorumlu Yönetici'nin sadece belirli zaman dilimlerinde değil, sürekli olarak görevinin başında kalmasından yana olduklarını belirten Ateş, Kontrol Şube Müdürlüğü'nde bugün sadece 22 mühendisin görev yaptığını ve bunların da denetimlerde yetersiz kaldığını ve sayının da arttırılması gerektiğine işaret etti.

Protokolle birlikte hem üretici, hem de tüketiciyi koruma altına almak istediklerinin altını çizen Ateş, "Gıdaların hijyenik ve standartlara uygun bir şekilde üretilerek, tüketime sunulmasını istiyoruz ve tüm çabamız da bu yönde. Üretim-tüketim zincirini güvenli ve sağlıklı bir yapıya kavuşturmak istiyoruz. Bu kapsamda ziraat, gıda ve kimya mühendisleriyle birlikte veteriner hekimler odası olarak Türkiye'deki ilk 4'lü protokole imza attık. Bu oldukça önemli bir gelişme" dedi. Protokol kapsamında söz konusu odaların da katılımıyla bir 'Denetim Komisyonu' oluşturulacağını ve bu komisyonun da üretim tesislerinin yanı sıra satış noktalarını denetleyeceğini anlatan Mehmet Ateş, sağlıklı gıda tüketimi konusunda da oldukça kararlı olduklarını söyledi. 6 Şubat Cumartesi günü Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nda (MTSO) Vali Hüseyin Aksoy'un da yer alacağı geniş kapsamlı bir toplantı yapacakları bilgisini veren Ateş, konunun muhataplarıyla bir araya gelip durum değerlendirmesinde bulunacaklarını, amaçlarının birilerinin canını yakmak değil, gıda güvenliğinin sağlanması olduğunu da sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2010 Perşembe 15:26:03
Güncelleme :28 Ocak 2010 Perşembe 16:54:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?