5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Gıda mühendislerinden tebliğ tepkisi

Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Mersin Şube Başkanı Yusuf Değirmenci, yapılan düzenlemelerle birlikte süt ve süt ürünlerindeki su oranının artacağını, protein oranının da düşeceğine dikkat çekerek, ortaya çıkan açığın 'melamin' gibi kimyasallarla kapatılmasının ölümle sonuçlanabilecek çok ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getireceğini savundu.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 16 Şubat 2009 tarihinde yayımlanan tebliğe dikkat çeken Yusuf Değirmenci, söz konusu tebliğle birlikte yoğurtta tüketici ve özellikle de çocuklar için önemli bir beslenme kaynağı olan protein oranının yüzde 4'ten yüzde 3'e indirildiğini, bunun yanında da yağsız kuru madde oranına ilişkin herhangi bir ölçüt belirtilmediğini, tüm bunların da tüketicinin hem ekonomik, hem de beslenmesi açısından ciddi bir sorun olduğunu söyledi.
Değirmenci, özellikle hayvansal proteinlerin insan beslenmesi ve sağlık açısından oldukça önemli bir yere sahip olduğuna işaret ederek, hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunan proteinleri oluşturan amino asitlerin de çocukların zihinsel gelişimi için şart olduğunu, bu asitlerin aynı zamanda da hücre ve dokuların oluşumunda da çok önemli bir etkiye sahip olduğunu anlattı. Yayımlanan tebliğle birlikte protein oranının düşürüldüğünü, yağsız kuru madde oranına ilişkin verinin de olmadığını hatırlatan Değirmenci, bu gelişmelerle birlikte yoğurttaki su oranının artacağını, protein oranındaysa yüzde 25'lik bir azalma olacağını ileri sürdü.

Değirmenci, "Türkiye'de beslenme alışkanlığı gereği süt yerine yoğurt daha çok tüketiliyor. Bu şekilde sütten gelen protein, mineral, vitamin gibi beslenme öğeleri büyük ölçüde yoğurt tüketimi ile karşılanmaktadır. Ayrıca, Türkiye'de üretilen yoğurtların tüketicinin damak tadına hitap ettiği göz önünde bulundurulduğunda da; yapılan düzenlemeyle bir yandan geleneksel yoğurt yapısı ve tadı bozulurken, diğer yandan da tüketici yeni bir damak tadına alıştırılmak istenmektedir" dedi.
Üretilen süt ve süt ürünlerine su katılarak, besleyici öğelerin seyreltileceğinin altını çizen Değirmenci, bununla birlikte ortaya çıkacak olan protein ve yağsız kuru madde açığının da son zamanlarda sıkça tartışılan 'melamin' gibi kimyasalların katılmasıyla kapatılmasına yönelik girişimlerin gündeme geleceğini vurguladı. Bu tür ürünlerin tüketilmesinin, ölümlerle sonuçlanabilecek çok ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getireceğini savunan Değimerinci, gereken düzenlemelerin de zaman kaybedilmeden yapılmasını istedi.

Yusuf Değirmenci, yoğurttaki protein ve yağsız kuru madde oranının, 2001 yılında çıkartılan 'Fermente Sütler Tebliği'nde olduğu gibi korunması ve söz konusu tebliğin de zaman kaybedilmeden düzeltilmesi gerektiğini kaydederek, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Sütün doğal bileşiminde olması gereken proteinin ve yağsız kuru maddeyi oluşturan beslenme öğelerinin dışında, su dahil mevzuatta izin verilmeyen kimyasalların kullanılmasını engellemek amacıyla, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı piyasa denetimlerini sıklaştırmalı, kontrolleri yapabilecek teknik alt yapı donanımını iyileştirmeli, laboratuvar sayısını arttırmalı ve başta gıda mühendisleri olmak üzere gerekli personel istihdamını sağlamalıdır."
 

iha
Yayın Tarihi : 14 Mart 2009 Cumartesi 18:07:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?