3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Global kriz Mersin Limanı'na yaradı

Uluslararası Mersin Liman İşletmeciliği A.Ş. (MIP) Genel Müdürü Peter Ong Kim Pong, dünya genelinde yaygınlaşan global krizin, stratejik konumundan dolayı Mersin Limanı'nı etkilemediği gibi işlerine dahi yaradığını söyledi.

Pong, Doğu Akdeniz'in en önemli limanlarından birisi olan Mersin Limanı'nın dünya limanı olma yolunda her geçen gün biraz daha mesafe katettiğini belirtti.

Özelleştirilen Mersin Limanı'nın Çinli Genel Müdürü Peter Ong Kim Pong, Hilton Oteli'nde düzenlenen kokteylde gazetecilerle bir araya geldi. Limanın özelleştirilmesinin ardından geçen bir yıl sonrasında, gazetecilerle sohbet ederek, görüş alışverişinde bulunan Pong, bir yıl içerisinde hedeflediklerinin üstünde bir işlem hacmi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kokteyl sonunda İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Pong, dünyada giderek belirginleşen global krizin, stratejik konumundan dolayı Mersin Limanı'nı etkilemediği gibi, limanın yararına olduğunu vurguladı.

Avrupa ve Uzak Doğu arasında bir köprü kuran Mersin Limanı'nın, Süveyş Kanalı'na da yakın olduğu için kriz nedeniyle problem yaşamadıklarını anlatan Pong, limanda servisi hızlandırdıkları, kaliteyi arttırdıkları için her geçen gün işlerinin de arttığını kaydetti.

Mersin'in lojistik üssü olması çalışmalarını çok yakından takip ettiklerini ve Avrupa'daki lojistik üssü olan limanlarda da Mersin heyeti ile birlikte incelemelerde bulunduklarını belirten Pong, teknolojileri paylaşarak, fikir alışverişleri yaparak Mersin için nasıl iyi olacaksa o şekilde hareket ettiklerini ifade etti.
Lojistik zincirin bir parçası olduklarını ve bu zinciri sıkı tutmak istediklerini vurgulayan Pong, şöyle konuştu:

"Bakan Kürşad Tüzmen, Türk ekonomisinde vizyon sahibi bir insan. Biz de bu vizyonun yerine getirilmesi aşamasında üzerimize düşen görevleri yerine getiriyoruz. Mersin Limanı'nda bugüne kadar hedeflediğimizden fazlasını yakaladık. İlk özelleştirilmiş liman olarak Türkiye'de bu çok önemli bir sonuç. Dünya limanı olmaya her geçen gün yaklaşıyoruz. Geçen seneden bu yana hedeflediğimizden çok daha fazlasını yakaladık. Önümüzdeki yıl için de Mersin Limanı 1.2 milyon ton konteynır elleçlenebilecek hale gelecek."

Limanı devraldıkları kısa süre içerisinde yerel bir limanı uluslararası bir liman olma pozisyonuna ulaştırdıklarının altını çizen Peter Ong Kim Pong, "Sadece geçen sene yüzde 24'lük bir büyüme yaşadık limanda. Kapasite de sürekli olarak arttı ve şu ana kadar yüzde 30'luk bir kapasite artışı yakaladık. Teknoloji ve insan gücü adına yatırımlarımız devam ediyor ve bundan sonra da devam edecektir. Burada önemli olan Mersin ekonomisine yaptığımız destektir ve bunu da yapmaya devam ediyoruz. Limanın stratejik konumu çok güzel, potansiyeli de çok yüksek. Liman gerçekten işlenmeyi bekleyen bir pırlanta gibi. İşlendiği zaman bu liman bölgenin en önemli limanlarından bir tanesi olacak. Yerel insanların eğitimine önem veriyoruz, yerel insanları öğreterek limanı geliştiriyoruz. Gelişmenin sadece Mersin'de kalmaması, çevre illere ve şehirlere yayılması için lojistik hatlar oluşturuyoruz" diye konuştu.
Daha önce pek çok yabancı ülkede çalıştığını ve en son Belçika'da 4 yıl görev yaptığını belirten Pong, "Orası da aynı şekilde Mersin Limanı gibi yıllara yayılarak büyümüş bir limana sahip. Mersin Limanı da sadece kendi kaynakları ile büyüyebilir, çünkü bu kapasitesi var. Mersin Limanı'nın Akdeniz'in en önemli limanlarından birisi olması için potansiyeli yeterli. Son birkaç ay içerisinde yeni hatların limana geldiğini görüyoruz. Bu yabancı hatları şu anda limana çekenler limanın kendi çekiciliğidir"
şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2008 Salı 12:59:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?