4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Göksu Deltası'nda foto safari

GÖKSU DELTASINDA FOTO SAFARİ

Mersin'in Silifke İlçesindeki Göksu Deltası'nda Çevre ve Orman Bakanlı Özel Çevre Koruma Başkanlığı tarafından düzenlenen foto safari turuna Türkiye genelinde ulusal ve yerel gazetede görev yapan çok sayıda foto muhabiri katıldı.

Deltadaki kuş ve bitki türlerini fotoğraflayıp, tanıtımını yapmak amacıyla düzenlenen ve ilçeye bağlı Taşucu Beldesi Kum Mahallesi girişinden başlayan foto safari, yaklaşık 18 kilometrelik bir mesafede yol kat edildikten sonra Kurtuluş Köyü'nde sona erdi.

Çok sayıda yerel ve ulusal gazeteler ile dergilerde çalışan foto muhabirleri ile Türkiye'nin dört bir yanından gelen doğa fotoğrafçıların katılımıyla gerçekleştirilen foto safariye Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Vali Yardımcısı Soley, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanı Ahmet Özyanık, ÖÇK Daire Başkanı Mehmet Menengiç, Silifke Kaymakamı Fatih Damatlar, belde belediye başkanları ve resmi daire müdürleri de katıldı.

Vali Aksoy, foto safarinin başlangıç noktası olan Kum Mahallesi girişinde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Burası Uluslararası Ramsar sözleşmesiyle koruma altına alınan sulak alanlardan birisi ve ÖÇK alanı içerisinde yer alan bir bölge. Foto safarinin düzenlenmesindeki temel amaç, bu alana ilgi gösterecek olan kişilerin bu anlamda dikkatlerini buraya çekmek ve bölgemizin özelliklerini Türkiye ve dünya ile paylaşmak. Bölgemizin tanıtılması, buranın dünya ile paylaşılması ve buranın korunarak sürdürülerek

bundan sonraki süreçte daha güzel bir hale gelmesi için bir ortak çalışmanın da başlangıcı olarak buradayız. İlgi gösteren bütün katılımcılara teşekkür ediyorum. Bu bölge bizim çok özel bir bölgemiz ve burada çok özellikli canlılarımız var. Bunların korunması ve bundan sonraki süreçte de yaşamlarını sürdürebilmeleri bakımından önemsediğimiz bir alan ve burayı biz turizmle buluşturmayı hedefliyoruz. Çünkü bölgemiz için büyük önem taşıdığına inandığımız bu bölgenin turizm boyutuyla da öne çıkması ve

alternatif bir turizm alanı haline gelmesi bizim öncelikli hedeflerimizdendir. Bu tür organizasyonların da hem bölgenin tanıtımına hem de bu konuda belirli bir bilinç oluşmasına önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz" dedi.

14 bin 800 hektarlık deltada tarım arazilerinin, göllerin, sazlıkların, tuzlu bataklıkların, kumulların, kumsalların ve yerleşim merkezlerinin bulunduğu belirten Aksoy, "Göksu Deltası, 2 Mart 1990 tarihinde çevre kirliliğine ve ekolojik bozulmaya karşı korumak ve bölgenin doğal mirası ile tarihi kalıntılarının gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla ÖÇK bölgesi ilan edilmiştir" dedi.

Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanı Ahmet Özyanık da açıklamasında, "Göksu Deltası hem Mersin için bir değer, hem ülkemizin bir değer. Bu değeri öncelikle bölge insanımızla paylaşmamız lazım. Aynı zamanda da dünyanın doğal korumayla ilgili ve doğayla ilgili olan tüm kitlelerine de bu alanları tanıtmamız gerekiyor. Foto safari bu açıdan anlamlı bir faaliyet olacaktır" dedi.

Göksu Deltası içerisindeki Paradeniz Dalyanı'nın denizle birleşmeye başlaması konusunda da açıklamada bulunan Özyanık, "Bazı doğal olaylar var, bunların önüne geçmek mümkün değil. Ne kadar tedbir alırsanız alın gerek yükselen su seviyesi, gerekse denizlerin getirmiş olduğu dalgalarla maalesef dalyanda bir yırtılma meydana geldi. Bunun sebepleriyle ilgili araştırmalarımız devam ediyor. Ne gibi tedbir alacağımız da araştırma raporları sonucunda ortaya çıkacak. Alınan sonuçlara göre de gerekirse bir

rehabilitasyon projesi düşünüyoruz" dedi.

Göksu Deltası'nda yaşayan kuş ve bitki türleri hakkında bilgi veren Özyanık, "Göksu Deltası Akdeniz Bölgesi'nde doğal özeliklerini koruyabilmiş ender sulak alanlardan biridir. 450 tür olan Türkiye'nin kuşlarından 328 türü, yine Türkiye'nin 140 ulusal ve uluslararası öneme sahip kuş türünün 106'sı, dünya çapında yok olma tehlikesi altında olan 24 kuş türünden de 12'si Göksu Deltası'nda mevcuttur. Son yapılan araştırma neticesinde bölge florasında 441 bitki türü tespit edilmiştir. Türkiye'de korumaya

ihtiyacı olan türlerden 8 adet endemik tür, 32 adet nadir tür olmak üzere toplam 40 bitki türü Göksu Deltası'nda bulunmaktadır" dedi.

GÖKSU DELTASINDA FOTO SAFARİ
GÖKSU DELTASINDA FOTO SAFARİ
GÖKSU DELTASINDA FOTO SAFARİ
İHA
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2010 Cumartesi 13:59:04
Güncelleme :6 Şubat 2010 Cumartesi 14:10:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İshak KOZAK IP: 88.229.143.xxx Tarih : 6.02.2010 20:51:59

Çok güzel bir organizasyondu, ben amatör olarak kendi adıma katıldım eşimle birlikte etkinliğe. Organizasyon genel olarak iyiydi. Gelecek sefere katılımcılara yarışmaya sunulacak olan fotoğraflarla ilgili teknik şartname verilirse daha iyi olur diye düşünüyorum. Hangi kategoride kaç fotoğraf vb. Ayrıva bu etkinlikle ilgili bazı fotoğrafları   lhttp://www.facebook.com/profile.php?id=1375414512&ref=ts#!/album.php?aid=383741&id=627835435&ref=mf   linginden izleyebilirsiniz.