4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Gölgeler hikaye anlatacak

GÖLGELER HİKAYE ANLATACAK

Türkiye'de 2010 yılının 'Japon Yılı' olarak ilan edilmesiyle başlayan kutlamalar devam ediyor. Etkinlikler kapsamında Mersin'e gelen Kageboushi Tiyatro Topluluğu, her yaştan kitleye hitap eden ve Türkçe olarak sahnelenen 'Prenses Kaguya'nın Hikayesi' adlı gölge oyununu izleyicisiyle buluşturacak.

Mersin Kültür Merkezi'nde 7 mart pazar günü saat 20.00'da, 8 mart pazartesi günü de 15.00'da sahnelenecek olan eserde sahne alacak olan tiyatrocuların, geçtiğimiz yıl yaz aylarında Türkiye'den Japonya'ya giden uzmanlarca eğitimden geçirilirek, aksanı düzgün bir Türkçe konuşabilecek düzeye getirildikleri vurgulandı. Mikio Komatsu tarafından oyunlaştırılan eser, Hitoshi Uyama tarafından sahneye konulurken, gölge oyununun müziklerini Shinichiro Ikebe, dekor tasarımını Tsuyoshi Ishii, kostümlerini de Youichi

Nakamura'nın üstlendiği bildirildi. Eserin ışıklarının Young Su Kim'e, efektlerinin Isao Mochizuki'ye ve tercümelerinin de Takako Özden Ivasaki'ye ait olduğu kaydedildi. Gölge sanatı uzmanlığını Koya Ito ve kukla yapımını Jun Masuko'nun üstlenmiş olduğu oyunu İnan Ömer Türkçe'ye çevirirken, kayıt yönetmenliğini de Aziz Acar'ın yaptığı dile getirildi.

Bin 300 yıllık bir efsaneye dayanan ve Japonya'nın en eski edebi eseri olarak gösterilen 'Prenses Kaguya'nın Hikayesi'nin konusu ise şöyle: "Eski zamanlarda bir köyde bambu eşyalar yaparak geçimini sağlayan yaşlı bir adam ve eşi yaşarmış. Bir gün yaşlı adam, yine bambu toplamaya ormana gider. Işıklar saçan bir bambuya yaklaşır, içinde küçük bir kız çocuğu olduğunu görür. Bu çocuk bize göklerin bir armağanı diyerek eve götürür. Çocukla birlikte ailenin şansı değişmiştir. Başka bir gün de yaşlı adam, yine

bir bambunun içinde altınlar bulur. Yaşlı çift, çocuğu büyük bir sevgiyle büyütür. Çok güzel bir genç kız olan Prenses Kaguya'yla, ülkenin asilzadeleri talip olsa da kimse evlenemeyecektir. Zira Kaguya, bu dünyanın insanı olmayıp göklerden gelmiştir. Hükümdar Mikado tedbirler almasına rağmen dolunay çıktığında geldiği yere dönecektir."

İHA
Yayın Tarihi : 5 Mart 2010 Cuma 15:24:01
Güncelleme :5 Mart 2010 Cuma 16:29:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?