3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Görme engelliler eğitimden geçiriliyor

Mersin'in merkez ilçe Toroslar Belediyesi'nce yürütülen proje kapsamında görme engelliler, topluma adapte olabilmek için eğitim görüyor.


Avrupa Birliği'ne katılım öncesi süreçte Sivil Toplumun Güçlendirilmesi Hibe Programınca finanse edilen ve Türkiye Görme Engellileri Derneği Mersin Şubesi ile Toroslar Belediyesi tarafından ortaklaşa yürütülen 'Görme Engellilerin Topluma Entegrasyonu ve Engelsiz Yaşam Projesi'nin ilk etabı sona erdi.

7 aydır devam eden ve rehberlik, serbest hareket etme, bilgisayar, santral operatörlüğü ve masörlük dallarında eğitim verilen projenin ilk etabına katılan 40 görme engelli son olarak serbest hareket etme eğitimi aldı. Öncelikle Toroslar Belediyesi Lokali'nde yemek adabı, çatal, kaşık ve bıçak kullanımının ardından Çağdaşkent 3 Ocak Parkı'nda beyaz bastonla yürüme eğitimi alan engelliler, bir alış veriş merkezinde de toplumda serbest hareket edebilme eğitimi aldılar.

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, belediye olarak yapılan çalışmalarda engelli vatandaşları da düşünerek hareket ettiklerini belirterek, engelli vatandaşların aldıkları eğitimin ardından tek başlarına hareket etmeyi öğrendiklerini söyledi. Birinci etapta 40 engellinin eğitimini tamamladıklarını kaydeden Tuna, "İkinci etapta da 40 engelli vatandaşımızı eğiteceğiz. Bizim hedefimiz engelsiz bir yaşam. Bu noktada belediyeler olarak bizlere çok görev düşüyor. Toroslar Belediyesi olarak biz şu ana kadar 200 kilometre kaldırım çalışması yaptık. Kaldırım çalışmalarında engelli vatandaşlarımızı düşünerek, düşük banket uygulaması yaptık" dedi.


Engelli vatandaşların topluma kazandırılması konusunda yerel yönetimlere büyük işler düştüğüne dikkat çeken Tuna, özellikle sinyalizasyon konusunda sesli sisteme geçilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Tüm yerel yöneticilere sesleniyorum. Sadece Toroslar Bölgesi'nde değil, her bölgede bu çalışmaların yapılması lazım. Aynı zamanda sinyalizasyonda, özellikle trafik ışıklarında sesli uygulamanın da yapılmasını sağlama gayreti içerisinde olacağız. Bununla ilgili AB destekli alt yapısını hazırladığımız bir projemiz var. Aynı zamanda yol geçişlerinde zeminde oluşturulacak özel işaretlerle görme engelli vatandaşlarımızın geçebilecekleri yollar tespit edeceğiz. Bu yönde de çalışmalarımız var. Amacımız engelsiz bir yaşam" diye konuştu.


Katılımcılara serbest hareket etme eğitim veren Beden Öğretmeni Gökhan Arsu ise 7 aylık süreçte kursiyerlerin büyük bir aşama kaydettiklerini belirterek, "Görme Engellilerin Topluma Entegrasyonu ve Engelsiz Yaşam Projesi'ne katılan arkadaşlarımızın dünü ve bugünü arasında büyük fark var. 7 aydır süren eğitimin ardından toplumda tek başlarına bağımsız hareket etmeyi öğrendiler. Böyle bir projeyi hayata geçirerek engelli vatandaşların topluma kazandırılmasını sağlayan Tuna'ya teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.


Kendilerini toplumdan bir parça olarak görmeye başladıklarını dile getiren görme engelliler de toplumun kendilerini dışlamamasını isteyerek,
kursun kendileri için son derece faydalı olduğunu söylediler.
Toplam 80 kişilik görme engelli vatandaşın faydalanacağı projenin ikinci etabına katılacak 40 kişilik grubun eğitimlerinin önümüzdeki hafta başlayacağı bildirildi.

iha
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2008 Cumartesi 13:32:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?