5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Gözükara: '24 saat görevdeyiz'

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, orman yangınlarının yüzde 98'inin ihmal ve dikkatsizlik nedeniyle çıktığını ifade ederek, bu durumun önüne geçebilme noktasında önemli açılımlar ortaya koyduklarını söyledi.

Orman yangınlarıyla mücadele çalışmaları kapsamında Mersin'in Bozyazı ilçesinde incelemelerde bulunan Mustafa Gözükara, burada gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bozyazı Orman İşletme Müdürlüğü'nde konuşlanan helikopter ve söz konusu helikopter için hazırlanan pisti de gezen Gözükara, yapmış olduğu açıklamasında Mersin'deki mevcut ormanlık alanların önemli bir bölümünü kızılçam ağaçlarının oluşturduğunu ve bu durumun da kenti birinci derece yangın bölgesi statüsüne getirdiğini anlattı.

Gözükara, çevresel ve insan kaynaklı orman yangınlarının önüne geçilmesi ve olası bir yangına en kısa sürede müdahale edilebilmesi noktasında 24 saat görev yaptıklarını ifade ederek, bu kapsamda da kent genelinde 8 ayrı işletme müdürlüğü ile birlikte 44 Orman İşletme Şefliği bünyesinde 650 personelin görev yaptığı bilgisini verdi. 53 ayrı noktada yer alan gözetleme kuleleriyle birlikte 24 saat gözlem yapıldığını, 63 arazözün de her an yangına müdahale edebilecek şekilde konumlandırıldığına işaret eden Gözükara, poyrazlı havalardaysa Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nce açıklanan verileri takip ettiklerini dile getirdi.

"ORMAN YANGINLARININ YÜZDE 98'İ İHMAL VE DİKKATSİZDEN KAYNAKLI"

Mustafa Gözükara, bugüne kadar bölgede meydana gelen orman yangınlarının yüzde 98'inin ihmal ve dikkatsizliğin neden olduğunun altını çizerek, son 1 haftalık süreçte Bozyazı ve Gülnar ilçelerinde çıkan 3 ayrı orman yangınlarını hatırlattı ve ardından da söz konusu yangınların da 2'sinin elektrik hatları, diğerinin de anız yakmadan kaynaklandığı bilgisini verdi. Her 3 yangına da müdahale etmekte zorlandıklarını, bunun nedenininse ulaşım sorunu olduğunu vurgulayan Gözükara, ancak her türlü olumsuzluğa rağmen çıkan yangınlara müdahale ederek, en kısa sürede söndürmeye çalıştıklarını ve bunda da önemli bir başarı elde ettiklerini söyledi.

Gözükara, kimi zaman birden çok orman yangınına müdahale etmek zorunda kaldıklarını ve bu nedenle de mevcut ekibi böldüklerine dikkat çekerek, "Bu durum da hem güç kaybına, hem de zafiyete neden oluyor. Söz konusu yangın poyrazlı bir günde çıkmışsa, büyük bir afete dönüşebiliyor. Yangın, bazen gücümüzün ve kapasitemizin üstüne çıkabiliyor. Bu nedenle herkesin çok dikkatli olması lazım. Poyrazlı günlerde hava açık olurken, nem oranı düşüyor. Tüm bu gelişmeler de orman yangınlarına davetiye çıkartıyor. Orman yangınlarının önüne geçilebilmesi için böylesi havalarda kesinlikle anız yakma ve bahçe temizliği yapılmamalı" dedi.

"POYRAZLI HAVALARDA BAZI BÖLGELERDE ELEKTRİKLERİ KESİYORUZ"

Enerji nakil hatlarından kaynaklanan sorunların aşılabilmesi için TEDAŞ ile sürekli görüş halinde olduklarını anlatan Gözükara, bu noktada ilgililerinin ortaya koyduğu özverinin oldukça önemli olduğunu, ancak bunun tek başına yeterli olmayacağını vatandaş desteğinin de şart olduğunu belirtti.

Gözükara, yapılan çalışmalarda riskli görülen bölgelerin poyrazlı havalarda elektriğinin kesildiğini ve bu nedenle de bazı ilçe ve köylere elektrik verilemediğini kaydetti. Doğada yanmaya hazır çok miktarda madde olduğunun altını çizen Gözükara, tüm bunların da adeta 'patlamaya hazır bir bomba' gibi de önlerinde durduğunu ve küçücük bir kıvılcımda dahi büyük bir afete dönüşebildikleri uyarısında bulundu.

Gözükara, "Olası bir afetin önüne geçmek için gerekli tüm önlemleri aldık ve almaya da devam ediyoruz. Zaman zaman tedbirler kapsamında bazı bölgelerde elektriklerin kesilmesi gerekiyor. Bu noktada da bölgede yaşayan vatandaşlarımız mağdur oluyor. Ancak bu ülke hepimizin ve bu ülkenin en değerli varlıklarını korumak için de herkesin gereken özveriyi göstermesi gerekiyor. Biz, yangınsız bir sezonu geride bırakmak için çaba sarf ediyoruz" dedi.

Vatandaşların, çevrelerinde ormanlık alanda gördükleri dumanı 'Alo 177 Hattı'na bildirmelerini isteyen Gözükara, eğer söndürülmesi mümkünse söz konusu yangının bölge sakinleri tarafından söndürülmesinin daha pratik bir çözüm olacağını savundu.

Gözükara, olası bir orman yangınına müdahale edebilmek için de Bozyazı'nın Yoğunduvar, Silifke'nin de Camözü mevkilerine 2 adet helikopterin konuşlandırıldığını, bunun yanında da Antalya'da 3, Adana ve Kahramanmaraş'ta da birer adet helikopterin olası bir yangında devreye gireceğini de sözlerine ekledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2009 Cuma 16:43:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?