3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Greenpeace Türkiye sularında

Greenpeace'in Hollanda bandıralı gemisi Arctic Sunrise, mavi yüzgeçli orkinos avına ve Akdeniz ekosisteminin korunmasına dikkat çekebilmek için Mersin'e geldi.


Greenpeace gemilerinden Esperanza, Pasifik'teki deniz yaşamını korumak için dolaşırken, Akdeniz'i korumak için yola çıkan 20 mürettebatlı ve üzerinde bir helikopter bulunan Arctic Sunrise de "Akdeniz'i koruyoruz turu" kapsamında "Yarın da balık istiyorsak hemen bugün deniz rezervlerine ihtiyacımız var" mesajı ile Mersin'e geldi. Gemi Mersin Limanı'na girerken Mersin Su Ürünleri Birliği üyelerine ait 2 tekne ile karşılandı. Liman sahasında tur atan Arctic Sunrise, daha sonra rıhtıma geçerek demirledi. 3 gün boyunca Mersin Limanı'nda kalacak olan gemi, daha sonra Antalya'ya geçecek.


Greenpeace Akdeniz Ofisi Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, orkinosun sağlıklı yaşam alanlarından birinin Libya'nın kuzey kesimi, aynı şekilde önemli yumurtlama alanlarından birinin de Kıbrıs-Mersin arasındaki bölge olduğunu söyledi. Dökmecibaşı, deniz koruma alanlarının oluşturulması için acilen çalışma yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Greenpeace'nin Arctic Sunrice gemisi her yıl olduğu gibi bu yıl da 'Akdeniz'i koruyoruz' kampanyası çerçevesinde tüm Akdeniz'i dolaşıyor. Bu tur 3 ay sürecek. 3 ay boyunca Akdeniz'i tehdit eden etkenlerle ilgili çeşitli ülkelerde farklı konuları gündeme getirecek. Amaç Akdeniz'in kurtarılabilmesi için en acil alınması gereken önlemleri kamuoyuna ve politikacılara anlatabilmek ve bilinç oluşturabilmektir" dedi.


Dökbecibaşı, Akdeniz'in sorunlarının başında kirlilik, aşırı ve yasa dışı avlanma, bütün biyoçeşitliliğin yok edilmesinin yanı sıra kıyısal yapılaşma geldiğini ifade ederek, "Mersin'e geliş sebebimiz de Türkiye'nin Akdeniz sınırlarındaki çeşitli sorunlara dikkat çekmektir. Özellikle Doğu Akdeniz'in en önemli sorunları arasında olan Türkiye ile Kıbrıs arasındaki bölgenin deniz rezervi ilan edilmesi için çağrıda bulunmaktır. Rezervlerin korunabilmesi için de bu bölgenin acilen koruma altına alınması gerekiyor. Bu arada Akdeniz'de bulunan orkinos türlerinin yok edilmesi de gündemdedir. Mavi yüzgeçli orkinos türünün varlığını kaybetme derecesine gelmesi nedeniyle gündem oluşturmaya çalışıyoruz. Bu konuya da acil önerilerin getirilmesini istiyoruz" diye konuştu.

..
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2008 Cumartesi 22:29:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?