4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Gübre fabrikasındaki grev bitti

Tekfen Holding'e ait Mersin Toros Tarım İşletmesi'nde 32 gün süren grev sona erdi. İşverenle yetkili sendika arasında uzlaşmaya varılmasının ardından grevdeki işçiler bu sabah işbaşı yaptı.

Gelişmelerle ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Petrol-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Adil Alaybeyoğlu, global kriz gerekçe gösterilerek fabrikada çalışan işçilerin kazanılmış haklarının geri alınmak istenmesi, ücret ve sosyal haklarla ilgili 2 yıl boyunca herhangi bir zam yapılmamasına yönelik girişimlerin kabul edilemeyeceğini ve bu nedenle de Mersin'de faaliyet gösteren Toros Tarım İşletmeleri'nde 7 Nisan 2009 tarihi itibariyle toplam 115 işçinin greve çıktığını hatırlattı.

Söz konusu grevin fabrika tarihindeki 6. grev olduğunun altını çizen Alaybeyoğlu, grevin aynı zamanda Adana'nın Ceyhan ilçesindeki fabrikada da başlatıldığını dile getirdi. Alaybeyoğlu, "Son yapılan görüşmelerde anlaşmaya varıldı. Bugün sabah saat 07.30 itibariyle de arkadaşlarımız her iki fabrikada da işbaşı yaptılar. Bizim greve çıkmamıza neden olan iki gelişme vardı. Bunlardan biri; özellikle işverenin keyfi uygulamalarını engellenmesi açısından kapsam maddesine koyduğumuz sınırlamanın kaldırılmak istenmesi, diğeri de ücret zammındaki sıfır dayatmasıydı. Son gelinen noktada kapsam maddesi dahil olmak üzere bize dayatılan hiçbir maddeyi kabul etmedik. Toros Tarım İşletmesi'ne bağlı Mersin ve Ceyhan fabrikalarında daha önce uygulanan sistem olduğu gibi devam edecek" dedi.

Üzerinde anlaşmaya varılan toplu iş sözleşmesine göre fabrikalarda çalışan işçilerin ücretlerine ilk yıl 100 TL seyyanen zam yapılacağı, bunun yanında da sosyal haklarda yüzde 6'lık bir artış yapılacağı bilgisini veren Alaybeyoğlu, ikinci yıl da ücret ve sosyal hakların enflasyon oranında arttırılması kararı alındığını açıkladı. Alaybeyoğlu, grev sonrasında fabrikada vardiyaların yeniden oluşturulacağını ve hazırlıklarının tamamlanmasının ardından fabrikanın 24 saat üretimde olacağını belirtti.

Toros Tarım İşletmeleri'ne bağlı fabrikalarda 2009 ve 2010 yılı çalışma programının da belirlendiğini kaydeden Alaybeloğlu, sağlanan iş barışıyla birlikte fabrikaların yeniden Türkiye ekonomisine katkıda bulunmaya devam edeceğini belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2009 Pazartesi 17:34:37
Güncelleme :11 Mayıs 2009 Pazartesi 17:37:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?